Forum Mun & tänder


Fluor skyddar på tänderna

- men det lär inte vara bra för övriga kroppen... Så hur kan fluortabletter som man ju sväljer och således hamnar i magen och vidare ut till kroppen, tillåtas?

Man måste ju förtära mycket mer än max dos för att ta skada och för folk med allvarliga tandproblem så kan det väl vara bra under en kortare period? Någonstans så måste gränsen gå där ansvaret faller på konsumenten. Och vi får ju alla i oss fluor via dricksvattnet, även i Sverige. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_503159.svd | http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_498843.svd


Den halten som finns i receptfria fluortabletter är så låg att det inte medför systemisk risk för en vuxen människa. Den är lagom för att hjälpa tändernas emalj att återmineraliseras vid lågt pH-värde, som tex efter matintag och på så sätt förebygga karies. Bäst är att sprida ut doserna över dagen och försöka ta dem direkt efter måltid då det låga pH-värdet är gynsamt för att få bästa effekt av fluoret. Följ angivna dosrekommenationer på burken så är det absolut helt OK! (barn ska å andra sidan inte ta lika stor dos som vuxna, eftersom det kan medföra skador på de tänder som ännu inte vuxit fram, om man får för mycket. De har andra dosrekommenationer. Det är därför man tex har barntandkräm)

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons