Forum Mun & tänder


fläckar på tungan

Jag är en man på 32år. Har de sesnaste 6 månaderna börjat få ganska stora röda fläckar på tungan. De dyker upp ca varannan vecka och stannar i ungefär en vecka. Ibland hinner de försvinna helt innan de kommer på nytt. I samband med att fläckarna kommer får jag oftast lite tungsveda samt även lite svidande i gommen. Blir även lite almänt svullen i munnen samt lite mer slemmig än vanligt. Jag blir aldrig riktigt sjuk i och med dessa symptom men det känns som att kroppen går ner på ca 80-90%. Vad kan detta vara?

Hej! Det hade jag också, precis som du beskriver, i ett halvår sedan försvann det. Jag var dock hos VC eftersom det kunde bero på vitaminbrist etc men det hade inte jag. Kika också på en sida på nätet om AFTE som ju är ganska vanligt och drabbar tex tungan.


Hej så har jag också och är väldigt orolig att det är något allvarligt läste på en sida att det kunde vara tre allvarliga saker men att det lika väl kan vara karttunga osm är helt ofarligt, men ja gär ingen läkare så jag vet inte häller vad det kan vara när jag fick detta så känns det som att hela världen har rasat, jag vågar inte kyssa någon för att vara rädd att smitta eller liknande. Det är hemskt och inte vågar man gå till läkare häller det är som dusäger som att man minskar och känenr sig inte helt frisk man blir tröttare på något vis. Det försvinenr på mig lika fort som det kan komma upp igen. Hur går det för dig nu har du det fortfarande???


Karttunga - Lingua geografika - låter som en trolig diagnos. Det är som sagt ofarligt och ger symptom som sveda på de röda fläckarna (som består av en utslätning på tungans slemhinna), som mycket väl kan flytta sig och återkomma. Ibland förekommer detta tillsammans med Lingua fissurata (en fåra på mitten av tungan - ser ut som en spricka). Men för att vara på den säkra sidan tycker jag att du kan fråga din tandläkare, det är alltid lättast att säga vad det är när man ser det. Läkare är inte alltid lika vana vid att bedömma tecken i munnen - tandläkare ser det mer regelbundet bland sina patienter och har lättare för att känna igen det. Skulle tandläkaren vara osäker så skriver denna en remiss till specialist.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons