Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Mun & tänder

Frågor och svar om mun- och tandvård 2010

Ett glas vatten efter måltiden eller mellanmålet kan vara en bra rutin. Onsdagen den 17/2 svarade Anders Berntsson, legitimerad tandläkare, på besökarnas frågor om mun- och tandvård. Läs Anders svar från chatten nedan.

Uppdaterad den: 2010-02-17
Författare: Anders Berntsson, chefsöverläkare inom psykiatri samt tandläkare, Prima vuxenpsykiatri

Annons

doris:&nbsp Hej Anders. Jag har tyvärr väldigt lätt att få hål i tänderna. Jag borstar tänderna två gånger per dag (morgon/kväll) och försöker att inte småäta så mycket. Har du ytterligare några bra tips på vad jag ska göra för att ta hand om mina tänder?

Anders Berntsson:&nbspTvå råd. Tandtråd och floursköljningar. Sedan är det de gamla vanliga råden som Du själv skriver om. Dessutom kan ett glas vatten efter måltiden eller mellanmålet vara en bra rutin.

Annons
Annons

Gäst 40132:&nbsp Hej! Jag skulle verkligen uppskatta ett svar. Det är som så att jag har väldigt tunn emalj, tänderna är liksom smått genomskinliga. Även min tandläkare har sagt att jag har tunn emalj men jag har inte vågat fråga vad jag kan göra åt detta. Så, finns det något man kan göra för att "bygga upp" sin emalj eller för att förstärka den? Tacksam för svar.

Anders Berntsson:&nbspTyvärr har vi inga metoder för att bygga upp emaljen. Man kan etsa fast skalfaser i composit, metallkeramik eller porslin, alternaitv hela kronor.

Annons
Annons

Gäst 13884:&nbsp Hej! Någonting som jag tycker är väldigt jobbigt är att jag luktar ganska illa ur munnen. jag känner mig heller inte så bekväm att på jobbet tugga tuggummi. vad kan jag göra? finns det några bra knep för att lindra dålig andedräkt?

Anders Berntsson:&nbspDet finns massvis med knep, men inga säkra och hållbara. För det första är det viktigt att det är rent i munnen och att man inte har djupa tandköttsfickar som kan ge illaluktande doft. För det andra kan man ha infektioner i körtlar och bihålor som mynnar i munhålan. Det kan också ge illaluktanade doft. För det tredje kan man ha illaluktande doft som kommer från magsäcken eller matstrupen. En fjärde orsak kan var håligheter på tungan som ibland kan samla substanser. Man får utesluta orsakerna en efter en.

Gäst 19908:&nbsp Har haft infektion i en rotfylld tand, och gått igenom en penicillinkur med kåvepenin.Det är tredje gången på två år. Hur kan jag på bästa sätt försöka sköta mina tänder, för att slippa denna plåga? De rotfyllda tänderna sitter under en brygga(3st). Tandläkaren menar att man skall "skära av nerverna" operativt. De sitter i överkäken.

Anders Berntsson:&nbspHar man infektion i en rotfylld tand bör man göra om den rotfyllningen. Det kan man göra på två sätt. Antingen rensa upp den och rotfylla den på nytt. Alterntivt rotfylla tanden "underifrån". En så kallad retrograd rotfyllning.

För att undvika rotfyllningar är det det gamla vanliga rådet. Hålla rent och låta tandläkare regelbundet undersöka tänderna för att i tid hitta trasiga tänder/fyllningar och carierade (hål) tänder.

Gustaf:&nbsp Hej, varje morgon så har jag en massa vad jag tror är död hud i mungipan. Ett märkligt tunt skinnlager ser det ut som ligger som en meningslös hinna i munnen. Vad är det här och vad är orsaken? Jag röker inte, men dricker mycket alkohol... sköljer min mun med munvatten dagligen...

Anders Berntsson:&nbspSvårt att säga exakt vad det är. Det kan vara slem från magen. Det kan också vara tecken på muntorrhet, vilket kan ge ett segt slem från spottkörtlarna. Mycket alkohol är aldrig bra.

Jesusbarn:&nbsp Hej! Hur farligt för tänderna är det att äta yoghurt på kvällen EFTER att jag borstat tänderna? (Jag brukar skölja munnen med lite vatten och ta en flourtablett efter yoghurten.) Det är mest naturell yoghurt men jag häller i LITE vaniljsmak eller dylikt.

Anders Berntsson:&nbspDet låter inte speciellt farligt. Däremot vill jag inte rekommendera det. Varför inte ta yoghurten före tandborstningen?

Gäst 22203:&nbsp Kan man sätta fast en brygga som lossnat? Bryggan/bron sitter över 3 tänder. Den bakre tanden har lossnat med hela roten och den främre tanden är lös.

Anders Berntsson:&nbspSätta fast kan man göra högst tillfälligt, men den kommer att lossna igen. Har hela tanden lossnat måste man planera en ny lösning.

Blivande mamma:&nbsp Hej, jag har smärtor i höger käkled men är gravid och kan därför inte ta antiinflammatoriska. Då jag är ute och reser kan jag inte gå till min läkare. Det gör inte ont när jag gapar men när jag tuggar och när jag stänger munnen känns det som den är skev. Det blir inte bättre men inte heller märkbart sämre (kan fortfarande äta även om det inte är någon njutning). Har du några förslag på vad jag kan göra? Kan det vara graviditetsrelaterat?

Anders Berntsson:&nbspDet kan vara graviditesrelaterat, men måste inte vara det. Det låter som disken i käkleden är något inflammerad. Det blir då lite tjockare och man kan få de symtom Du beskriver. Jag tycker Du kan kontakta Din tandläkare när Du kommer hem, så han eller hon kan palpera igenom leden.

liist:&nbsp Hej! Jag har problem med att det molar i en tand som rensats för att ev. rotfyllas. Det blir mer dagen efter jag ätit något sött, främst vanligt socker men även vissa sötningsmedel. Det är en del sprickor i tanden men enligt tandläkaren jag gått till inte tillräckligt för att det skulle påverkas av sött. Har fått behandling av tandhalsar på övriga tänder och efter det har det blivit bättre men inte helt bra, så det verkar som att "rotyfyllningstanden" ändå påverkas av sött. Vad tror du?

Anders Berntsson:&nbspDet kan naturligtvis vara så att tanden påverkas av sött, men då ligger det troligtvis kvar någon nervrest i någon av kanalerna i tandens rötter. (En annan orsak skulle kunna vara att tanden är lite högre beroende på tidigare infektioner eller av en provisorisk fyllning, som är lite för hög. Då borde den dock bli öm även av annat än sött.)

Rachmaninov:&nbsp Tjena, jag undrar hur länge en tandställning kan sitta i egentligen. Jag har en liten brygga bakom mina två övre framtänder. Har haft den många år. Kan den sitta i resten av livet?

Anders Berntsson:&nbspTandställningar brukar man ha några år, däremot kan man behöva retentionsställningar (som håller kvar en tidigare reglering) under betydligt längre tid. Livslång behandling låter dock som överkurs.

soforsa:&nbsp Jag är 65 år och har stora problem med andedräkten. jag borstar. tandtråd, små borstar, skrapar tungan o sköljer mun med B12 min tandl sager att jag har mycket bra tandhjygien, har kronor, bryggor i nastan hela mun. . vill snart inte träffa folk och blir så olycklig. vad göra? det luktar skit, sager mina barnbarn! jag har ett antal ggr frågat min öron nasa hals läkare eftersom jag tidvis har astma och innhalerar men han kan inte se något. finns det hjälp?

Anders Berntsson:&nbspAndedräkten kommer i princip från två håll. Munhålan eller magen. Om Du sköter Dina tänder och tandkött på det fina sätt Du beskriver bör man väl söka sig med sina misstankar mot magen och eventuella uppstötningar därifrån? Dessutom kan de vara en id&eacute att fråga sin tandläkare om det finns ex v djupa tandköttsfickor som kan ge den dåliga andedräkten?

Gäst 51128:&nbsp En fråga om användandet av tandtråd. Räcker det använda tandtråd en gång per dag, lämpligtvis då på kvällen?

Anders Berntsson:&nbspDet räcker med en gång per dag. Svårigheten är att vara nogrann så man rengör på rätt sätt och inte skadar tandköttet. Det kan säket Ditt tandvårdsteam visa Dig.

Gäst 33254:&nbsp Måste man verkligen gå till en tandhygienist för att ta bort tandsten? Det kan man väl göra själv med såna där små tand"flask"borstar?

Anders Berntsson:&nbspNär det gäller tandsten bör man gå till en tandhygienist eller tandläkare för att ta bort det. Det kan man inte göra med flaskborstarna. Menar Du att man använde metalldelen till det, vill jag bestämt avråda från det. Man repar tänderna med själva metallen, och sedan får man ännu lättare ny tandsten. Tandhygienister och tandläkare polerar alltid rent efter att de tagit bort tandsten, så att inte ny tandsten skall komma tillbaka.

Gunilla_Bro:&nbsp Åh vilken rolig chatt! Tack så mycket för det. Jag har en liten fråga. Förr i tiden var det vanligt med löständer på äldre dar, är det lika vanligt idag? Vad kan man göra om man har lite dåliga tänder men verkligen inte vill ha löständer när man blir äldre? finns det några andra alternativ idag?

Anders Berntsson:&nbspTack. Löständer är mindre vanligt idag, jämfört med för 10-15 år tillbaka i tiden, även om många har det och kommer att få det i framtiden. Vill ma inte ha löständer är fastskruvade implantat med titanskruvar ett alternativ. Nackdelen här är kostnaden.

white:&nbsp Hej Anders, finns det något dåligt med att bleka tänderna? Blir de svagare, ökar risken för hål osv?

Anders Berntsson:&nbspNej, de blir inte svagare och ökar inte risken för hål. Risker finns med för starkt blekningsmedel som kan skada pulpan (nerven) i tanden. För svagt blekningmedel kan göra att man måste upprepa processen ofta. Det bästa rådet är att ta en ordentlig diskussion med Din tandläkare i blekningsfrågan.

Gäst 90017:&nbsp Hej anders. Jag är en kvinna på 35 år som under väldigt många år (började i tonåren fram till för ungefär fem år sedan) har jag haft ätstörningar. Det vill säga jag har haft anorexi och bulimi. Då jag har kräkts mycket har mina tänder tagit stryk och min emalj har blivit försvagad. Detta är en stor sorg för mig och jag undrar om det finns något jag kan göra för att stärka mina tänder? Vad kan jag göra? kommer mina tänder att trilla av i förtid som en följd av mina tidigare handlingar? Tack

Anders Berntsson:&nbspTyvärr inte mycket åt sjävla emaljskadan. Emaljskadan gör dock inte att tanden förlorar sitt fäste i ben och tandkött. Vid riktigt stora emaljskador kan en porslinskrona vara enda lösningen.

Carlos:&nbsp Jag har hört att det är bra för tänderna att snusa - stämmer det?

Anders Berntsson:&nbspNej. Vad Du kan ha hört är att snus är basiskt (högt pH). Bakterierna i munnen lever oftast bäst i en sur miljö (lågt pH). Teoretiskt skulle man då kunna tänka sig att de bakterier som är mest aktiva vid ett cariesangrepp skulle ha det lite svårare. Dock är snuset väldigt problematiskt när det gäller parodontit (tandlossning). Sedan vet vi alla att snus kan i ogynnsamma fall vara cancerogent. Så tyvärr, snus är inte bra för tänderna eller munhålan.

Nellie:&nbsp Hej! Finns det något sätt att få ner tandköttet om det har åkt upp, så att det ser ut som om man har hästtänder?

Anders Berntsson:&nbspTyvärr. Det blir då fråga om kronterapier eller mer omfattande tandköttsoperationer.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons