Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Mun & tänder

Frågor och svar om mun- och tandhälsa 2012

Den 8 november 2012 chattade Anna Nordström, tandläkare och doktor i odontologi, om mun- och tandhälsa med Netdoktors besökare. Här är alla frågor och svar.
Annons

Gäst98156: Hej. Jag har inte ekonomiska möjligheter att stoppa min tandlossning. Finns det något jag kan göra själv, förutom att borsta 2 gånger dagligen och flossa, munskölj och så vidare? Tacksam för svar, Eva

Anna Nordström: Hej, egenvården i form av god munhygienen 2 ggr/dag är mycket viktigt om man har problem med tandlossning. Det är också viktigt att göra rent mellan tänderna varje dag och tandtråd kan var lite för snällt om du har dessa problem, mellanrumsborstar är bättre. Dyra munskölj har inte så stor effekt, du kan fräscha upp munnen med att gurgla fluortandkräm istället. Besök hos tandhygienist för att ta bort tandsten, det är inte så dyrt och lönar sig. Tänk på att det finns ett samband mellan rökning och tandlossning.

Gäst20753: Tandhälsan förbättrades när fluortanten kom till skolan. När hon slopades blev det en försämring. Varför slopades hon?

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Anna Nordström: Hej, fluorsköjningen var jätteviktig när den kom på 60-talet. När fluortandkrämen kom på 70-talet och tandhälsan förbättrades så hade inte fluortanten så stor tilläggseffekt. I vissa kommuner där tandhälsan inte är så bra har man behållt fluorsköljningen i skolan.

Anders L: Hej, jag brukar efter tandborstning och tandstickor och tandtrådrengörning skölja munnen ordentligt, och sen tar jag fluortandkräm i munnen och gurglar med. Spottar en gång för att få ha kvar fluoren i munnen, istället för att använda munskölj. Kan jag fortsätta med det?

Anna Nordström: Hej Anders, vad roligt att du är så ambitiös med din munhygien! Ditt sätt fungerar bra eftersom du tar ny tandkräm. Det är många som inte tycker det känns fräscht utan att skölja och då är ditt sätt jättebra.

Annons
Annons

Goldie: Hej, jag har senaste veckorna fått värk i de främre tänderna i underkäken. Obs, det är inte ilningar, utan värk och sitter enbart i själva tänderna - ej i käke eller tandkött. Varit hos tandläkare som röntgat, allt ser normalt ut. Allt ser också normalt ut i spegeln när jag tittar. Vad kan det vara? Jag är kvinna och 53 år. 

Anna Nordström: Hej, svårt att säga. Har tandläkaren pulpatestat tänderna, är de ömma om du knackar på dem med skaftet på en sked? I så fall tycker jag du ska söka igen. Det kan också vara överbelastning på grund av tandgnissling på nätterna, ett tecken på det kan vara att de är slitna. Är du öm i tuggmusklerna?

Gäst46394: Ska man ta mycket eller lite tandkräm på tandborsten?

Anna Nordström: Hej! Bra fråga. Det är viktigt att ta så mycket tandkräm så att det täcker hela borsthuvudet, brukar vara ca 2 cm. Hänvisar till Prof Dowen Birkheds 4:a tvåor, d.v.s borsta 2 ggr/dag med 2 cm tandkräm i 2 min och undvika att äta på två timmar. Det är viktigt att inte skölja bort tandkrämen med en massa vatten efter tandborstning, eftersom tandkrämen är medicinen mot karies.

Gäst32979: Hej. Har en son på 22 år som slarvar med tandborstning såsom beskrivs i ert exempel. Förklara vad som händer i framtiden om fortsatt tandborstning uteblir. Tandlossning, dyra tandläkarräkningar etc. Läste även någonstans om bakterier som vandrade upp mot hjärnan. Lyssnar han inte på mig så förhoppningsvis på en expert. Mvh orolig pappa.

Anna Nordström: Detta är ett vanligt problem som brukar upphöra när undomarna blir klokare eller om han träffar en tjej. Tjejer tycker inte om att pussa ofräscha killar. Tror att man ska trycka på dålig andedräkt och tjejer!

Susanna: Hej. Jag undrar om det är möjligt att en infektion i en tand kan orsaka andra lokala infektioner, som utslag runt munnen eller ont i halsen?

Anna Nordström: Hej, Det låter inte så troligt men jag kan inte svara utan att se hur det ser ut. Fråga din tandläkare.

Gäst37541: Vad kan man göra mot illaluktande förutom att tandborsta och att använda munskölj? Många säger att man ska sluta att äta efter en viss tid, kan det hjälpa eller?

Anna Nordström: Hej, menar du dålig andedräkt? Mina råd är noggrann munhygien, framförallt mellan tänderna och besök hos tandhygienist om du har tandsten. Man kan också prova med att borsta på tungan alternativt använda tungskrapa. Det finns munsköljmedel och tuggtabletter som har en viss dokumenterad effekt mot dålig andedräkt, fråga på apoteket!

Gult är fult: Hej Anna! Jag har så gula tänder och skulle vilja bleka dem, finns det några risker med att göra det och i så fall vad kan hända?

Anna Nordström: Hej, det finns inga studier som visar att det är farligt att bleka tänderna. Min personliga åsikt är att det är som att bleka håret, inte så bra i längden. Vissa har blå ögon, andra bruna och det får man acceptera. Gula tänder är ofta starka tänder.

Gäst32573: Jag gnisslar tänder på nätterna och fick en bettskena för ett par år sedan. Problemet är att den är så tjock, att när jag ligger avslappnad och sover stängs inte munnen. Jag vaknar då med en fullständigt uttorkad mun. Mycket obehagligt! Jag har funderat över vilket som är skadligast för tänderna denna extrema uttorkning av munnen eller att inte använda bettskenan. Jag kommer att diskutera detta med min tandläkare om någon månad, men är intresserad av din syn på detta.

Anna Nordström: Hej. Höjden på skenan är viktig för att musklerna ska slappna av, dessutom tål den att gnissla på och håller längre. Jag kan förstå problemet men om skenan är ny tar det tid att vänja sig. Råder dig att ha den när du är vaken 1-2 timmar så vänjer du dig lättare. Skulle det inte bli bättre kan man prova med att sänka höjden något. Lycka till!


Annons