Fakta | Manlig hälsa

Spermatocele


Publicerad den: 2014-06-12
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är spermatocele?

Spermatocele är cystbildningar (vätskefyllda hålrum) som sitter mellan testikeln och bitestikeln i pungen. Spermatocele gör sällan ont. Det vanliga är att man upptäcker kulan själv av en tillfällighet. Kulans storlek kan variera, men är normalt cirka 1 cm i diameter.

Tillståndet är vanligt hos vuxna män och är helt ofarligt.

Orsak

Cystan som bildas innehåller spermier. Vanligen rär det en blockering eller trångt parti i en av kanalerna mellan testikel och bitestikel, som har lett till ett ökat tryck och att en cysta, ett spermatocele, har bildats.

Annons
Annons

Diagnos

Det typiska är att man upptäcker en en kula i pungen som inte gör ont eller är inflammerat.

Många söker läkare för att de är oroliga för att det kan vara cancer. Men i motsats till en testikeltumör sitter spermatocelet skilt från testikeln.

Andra undersökningar är i regel onödiga. Om läkaren skulle vara osäker på diagnosen, kan innehållet i spermatocelet sugas ut med en nål. Undersökning i mikroskop visar spermier och bekräftar att det rör sig om spermatocele. Ultraljudsundersökning är en annan metod.

Annons
Annons

Behandling

Tillståndet är helt ofarligt och behöver inte behandlas, om inte patienten har smärtor eller besvär av cystorna.

Det finns en metod som innebär att ett ämne som klistrar ihop cystan sprutas in, vilket oftast leder till att den försvinner eller blir mindre. Det går också att avlägsna spermatocele på kirurgisk väg, men det görs mycket sällan.


Annons
Annons
Annons