Fakta | Manlig hälsa

Pungåderbråck – varikocele


Uppdaterad den: 2014-01-23
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är varikocele?

Varikocele (pungåderbråck) är ett åderbråck, det vill säga utvidgning av vener i pungen. Vener är de blodkärl som leder tillbaka blodet till hjärtat (i motsats till artärer).

Tillståndet debuterar oftast i puberteten. Varikocele är mycket vanligt, 10–20 % av alla män drabbas.

Symtom

Varikocele ger i regel få symtom. Man kan ha lagt märke till en svullnad i pungen när man står upprätt eller sitter – i 85 % av fallen på vänster sida. För en del kan det kännas som att pungen är tung och öm.

Annons
Annons

Varikocelet innehåller blod. Det kan i vissa fall leda till en ökad temperatur i pungen och rubbad testikelfunktion med nedsatt fertilitet som resultat. Man blir inte steril så länge en av testiklarna fungerar, och många med varikocele har helt normal befruktningsförmåga.

Orsak

I de allra flesta fall är orsaken till sjukdomen okänd. Av skäl vi inte känner till börjar klaffarna, som ska hindra blodet från att flöda tillbaka i testikelvenen, att fungera dåligt. Därmed sker en uppsamling av blod i venen nedanför de defekta klaffarna.

Varikocelet framträder när man står upprätt, eftersom blodet då blir stående som en blodpelare och trycket stiger. När man lägger sig försvinner trycket från tyngdkraften och varikocelet töms passivt. Det är helt i linje med åderbråck på underben eller lår.

Annons
Annons

Ett fåtal gånger är orsaken till varikocelet känd. Tillståndet beror då på att testikelvenen, eller andra vener ovanför testikelvenen, kläms ihop, till exempel på grund av en tumör i njuren. Sådant varikocele uppstår nästan alltid efter puberteten.

Behandling

Varikocele är ofarligt. De flesta har få eller inga besvär och väldigt få blir sterila. Tillståndet behandlas endast om man har mycket besvär och då med kirurgi eller så kallad embolisering (tilltäppning av blodkärl). Efter en operation är varikocelet i regel borta för gott.

Tidigare menade experter att det skulle förbättra befruktningsförmågan att ta bort varikocelet. Med den kunskap vi har idag kan man konstatera att så inte är fallet. Det finns idag alternativa sätt att hantera den nedsatta befruktningsförmågan. Specialkliniker/fertilitetskliniker har utvecklat kompetens på att hämta ut en spermie från sperman för att sedan på konstgjord väg befrukta ett ägg från partnern. Denna metod för provrörsbefruktning kallas intracytoplasmatisk spermieinjektion (ICSI).


Annons
Annons
Annons