Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Pungåderbråck – varikocele

Ådror är blodkärl som för tillbaka blod från organ till större kärl och till slut hjärtat. Vid pungåderbråck, varikocele, strömmar blodet tillbaka mot pungen vilket leder till förstorade ådror mot testiklarna.


Uppdaterad den: 2020-08-10

Pung och penis
Annons

Vad är pungåderbråck, varikocele?

Varikocele (pungåderbråck) innebär en utvidgning av ådror, eller vener, i pungen. Ådror eller vener är blodkärl som leder tillbaka blodet till hjärtat (i motsats till artärer).

Varikocele är mycket vanligt: 10 till 20 procent av alla män drabbas. Hos personer med nedsatt fertilitet förekommer tillståndet betydligt oftare. Pungåderbråck börjar ofta i puberteten. 

Annons
Annons

Symtom

Pungåderbråck ger i regel få eller inga symtom. Man kan ha lagt märke till en svullnad i pungen, som i de allra flesta fall finns på vänster sida. Symtom som kan förekomma är skavkänsla, tyngdkänsla och smärta. Smärtor är i regel lindriga och gör inte att man inte kan gå eller utföra vardagliga aktiviteter.

Svullnaden blir mest tydlig när man står upprätt, eftersom blodet då blir stående som en blodpelare och trycket stiger. När man lägger sig försvinner trycket från tyngdkraften och blodansamlingen töms passivt. Det är precis som vid åderbråck på underben eller lår, där högläge minskar svullnaden.

Orsak

Pungåderbråck beror vanligen på att klaffarna, som finns inne i ådrorna och som ska hindra blodet från att flöda tillbaka, fungerar dåligt. Därmed sker en uppsamling av blod i venen nedanför de defekta klaffarna, vilket gör att det uppstår ett högre tryck i venerna som kan svälla upp. 

Andra orsaker är blodpropp i ådrorna eller medfödda missbildningar av kärlen. Svullnader, som till exempel en tumör, kan klämma ihop blodkärl som är ihopkopplade med ådrorna som kommer från pungen.

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen kan ställas genom en noggrann undersökning av pungen. Oftast känns svullnaden som en påse med mjuka maskar i. Vid pungåderbråck sitter inte svullnaden ihop med testiklarna, såsom vid bitestikelinflammation eller cancer i bitestiklarna. Om en svullnad i pungen uppstår snabbt, eller om svullnaden inte minskar i liggande, behöver man utesluta andra, mer ovanliga orsaker. 

Genom en ultraljudsundersökning kan man bekräfta förekomsten av pungåderbråck eller utesluta andra tillstånd.

Behandling av pungåderbråck

Varikocele är i sig helt ofarligt, men kan i vissa fall leda till besvär eller nedsatt fertilitet. Tillståndet kan behandlas vid symtom eller om man har sett att fertiliteten är nedsatt.  

Underkläder som ger tillräckligt med stöd och enklare smärtstillande, såsom paracetamol eller ibuprofen, kan lindra symtom.

Behandling görs med hjälp av en kirurgisk åtgärd eller embolisering, tilltäppning av blodkärl. Varje metod har olika risker för att tillståndet kommer tillbaka eller att det uppstår komplikationer. Operationen har i regel god effekt mot symtom och kan förbättra fertiliteten hos många män som har dålig spermakvalitet. 

Prognos

Många med pungåderbråck har tillståndet under hela livet, men märker inget av det. Pungåderbråck kan leda till nedsatt fertilitet, nedsatt testikelstorlek och minskad produktion av manliga könshormoner. Tillståndet är annars godartat, så länge det inte finns några andra farliga bakomliggande orsaker. 

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.