Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Prostata

Hur påverkas livet vid BPH?

BPH-orsakade symtom varierar inte bara mycket från individ till individ, det är också en stor individuell variation i hur män upplever och besväras av dem.


Uppdaterad den: 2017-06-19
Författare: Hans Hedelin, specialist i urologisk kirurgi, Urologkliniken vid Kärnsjukhuset, Skövde
Uppdaterare: Jan-Erik Damber, specialist och professor i urologi, Sahlgrenska Akademin och Universitetssjukhuset

Annons

Ungefär 400 000 svenska män har vattenkastningsbesvär och av dem är det cirka 80 000 som har svårare problem. Symtom relaterade till godartad prostataförstoring (BPH) varierar mycket från individ till individ och det är också en stor individuell variation i hur män upplever och besväras av dem. De medicinska konsekvenserna varierar också betydligt.

Man indelar besvären i tömningsbesvär och lagringssymtom. Tömningsbesvären kan yttra sig som startsvårigheter, svag urinstråle, avbrott i urinstrålen, att man måste krysta för att tömma blåsan, att det förekommer efterdropp och i sämsta fall totalt stopp, med oförmåga att tömma blåsan. Lagringssymtom kan innebära täta vattenkastningar dagtid och/eller nattetid, kraftiga trängningar som är svåra att stå emot och som i sämsta fall leder till urinläckage.

Sociala konsekvenser

Hos de 80 000 män som har svårare besvär kan detta leda betydande sociala konsekvenser: den drabbade måste ta reda på var toaletten när han kommer till en ny plats, väljer bort bio, teater och konserter, kan inte motionera som förut och träffar inte sina vänner som tidigare. Nattsömnen kan störas, vilket inte bara är irriterande, utan det kan även ge upphov till trötthet under dagen och minskad vitalitet. Dessutom kanske partnern störs när mannen går upp och kissar på natten.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Sexlivet kan påverkas

Även sexuallivet kan påverkas negativt; täta tvingade urinträngningar och kanske också inkontinens gör att intresset för sexuella aktiviteter minskar. Mannen avstår oftare eller alltid från samlag på grund av sina besvär. En konsekvens av detta kan också vara att erektionsförmågan påverkas negativt.

Oro för allvarlig sjukdom

Ibland kan det största problemet vara en stark oro för att en allvarlig sjukdom ligger bakom symtomen. Om en läkarundersökning då inte ger misstanke om detta, kan man ofta acceptera sin situation, och man kanske inte önskar ytterligare åtgärder eller behandlingar.


Annons