Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Prostata

Frågor och svar om prostatabesvär 2010

Om en far eller bror har prostatacancer fördubblas risken att man själv drabbas. Tisdagen den 1/6 svarade Hans Hedelin, specialist i urologisk kirurgi, Urologkliniken vid Kärnsjukhuset, Skövde, på besökarnas frågor om prostatabesvär. Läs svaren från chatten nedan.

Uppdaterad den: 2010-06-01
Författare: Redaktionen, Netdoktor.se

Annons

Gäst 26591:&nbsp Är psa ett tillförlitligt prov?

Hans Hedelin: Ett PSA-prov återspeglar mycket väl och säkert om det föreligger en sjukdom i prostata eller inte för avgöra om det just är en prostatacancer som orsakar en förhöjning eller inte krävs provtagning (biopsier) direkt från prostata.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Bias:&nbsp Jag lider av sk BPH. Har besvär, men än så länge hanterbara. Är 71 år. Konstaterades för 10 år sen att jag hade låg testosteronnivå. Har sen tagit injektioner av Testoviron. Testas - hålls på normal nivå. Mått psykiskt MYCKET bättre. Om besvären av BPH förvärras, måste jag sluta med Testoviron då? Ängslas för det!

Hans Hedelin: Testosteron kan ge en tillväxt av prostata som kan orsaka tilltagande blåstömningsproblem man får väga det mot de positiva effekter testosteron kan ha. Om blåstömningsproblemne blir mer uttalade kan de ju också åtgärdas t ex med en operation varefter man fortsätter med testosteron

Annons
Annons

whitepointer:&nbsp Nu när min far har fått cancer vid 74 års ålder, hur stor är chansen att även jag är i riskzonen? Jag själv är 43, när bör jag gå o kolla mig?

Hans Hedelin: Om en far eller bror har eller har haft prostatacancer ökar risken ngt för att man själv skall få prostatacancer och kontroll med PSA rekommenderas från 45-50 års åldern

kronprinsen:&nbsp Hej! Äter en kur antibiotika just nu (3 veckor) och undrar hur vanligt det är att prostatit återkommer? Jag har haft det en gång tidigare, men aldrig känt mig riktigt bra under ett par år. Jag har inga direkta smärtor, men när urologen kände på prostatan så tyckte hon den var ovanligt mjuk... Därefter fick jag utskrivet antibiotika.

Hans Hedelin: Det som tidigare kallades kronisk prostatit numera kroniskt bäckensmärtsyndrom brukar inte förbättras av antibiotikabehandling (utom vid första skovet)och diagnosen beror inte av om prostata är mjuk eller ej. det är mycket vanligt att besvären återkommer speciellt vid avkylning, Tyvärr finns ingen botande behandling bara lindrande.

sirhc:&nbsp Jag har smärta i bäckenbotten från ändtarmen till penis...intensiva urinförträngningar till o från. Lågt psa-värde (1)... vad finns att göra? äter xatral och smärtstillande tabl. Sen många år tillbaka ständig smärta i ländryggen. Finns nåt samband?

Hans Hedelin: Kroniskt bäckensmärtsyndrom (tidigare benämnt kronisk prostatit) karakteriseras av intensiva urinträngningra och smärtor från ändtarm till pungen ofta utstrålande till ryggen. Tyvärr finns ingen botande behandling.

whitepointer:&nbsp Hej, min far har fått diagnosen prostatacancer o tyvärr har den spridit sig till skelettet. Han har genomgått op på KSS i Sde. De stoppade testosteronproduktionen. Kan den ge något resultat i positiv väg eller hur ser statistiken ut?

Hans Hedelin: Om en prostatacancer spridit sig till skelettet, vilket inte är ovanlig. brukar en operation där testiklarna avlägsnas ha en mycket positiv effekt under ngr år därefter blir behandlingen symtomlindrande.

tata:&nbsp Har börjat att ta Avodart mot godartad prostataförstoring. Det finns tydligen en hel del olika mediciner att använda. Hur länge kan man använda t ex Avodart och stoppas tillväxten helt?

Hans Hedelin: Avodart får prostata att reduceras i storlek med 20-25 % och inte tillväxa mer - avbryts behandlingen börjar prostata sannolikt tillväxa igen.

Gäst 26832:&nbsp Hej, min far har fått diagnosen prostatacancer, dessutom har den spridit sig till skelettet. Hur stor är chansen att även jag drabbas?

Hans Hedelin: Om en far eller bror har prostatacancer fördubblas risken att man själv drabbas.

kronprinsen:&nbsp Påverkar prostatit potensen? Ökar risken att bli infertil? Finns det några naturläkemedel som lindrar mot kronisk prostatit?

Hans Hedelin: Sannolikt finns inget direkt samband mellan kronisk prostatit och erektionsförmåga men de ständiga smärtorna och de tvingande urinträngningrna minskar inte sällan lusten och sekundärt till detta kan erektionen bli sämre. Sannolikt påverkas inte heller fertiliteten. Pollenpreparat används vid kronisk prostait (med mycket varierande effekt och det är sällsynt att det ger bot i bästa fall viss lindring).

Gäst 8583:&nbsp Jag är kraftigt överviktig och undrar om jag löper större risk att få prostatacancer? Har för mig att det var så.

Hans Hedelin: Kraftig övervikt kan öka risken för prostatacancer men jag tror inte den ökade risken är speciellt stor.

Trolololol:&nbsp Är det farligt att ha mycket sex om man har besvär av förstorad prostata?

Hans Hedelin: Nej.

kronprinsen:&nbsp Tillägg till min fråga: heter det inte kronisk prostatit längre?

Hans Hedelin:&nbspDet som tidigare kallades "kronisk prostatit" har visat sig långtifrån alltid engagera prostata och aldrig bero på en pågående infektion varför benämningen "kroniskt bäckensmärtsyndrom" är mer adekvat och används i vetenskaplig litteratur och börjar sprida sig bland urologer.

Gäst 50291:&nbsp Har hört att det finns träning man själv kan göra hemma som skall hjälpa mot prostataproblem (avbrott i kissadet och påskyndade/knipövningar). Stämmer de? Läste också att prostatproblem i mindre omfattning finns hos sexuellt aktiva jmf med de som inte är så aktiva. Finns där ett samband?

Hans Hedelin:&nbsp"Prostataproblem" kan bara till mycket liten del förbättras med hjälp av blåsträning med visst undantag för de tvingande trängningarna som kan bli lite bättre med hjälp av knipövningar Det finns inget asamband med sexuelll aktivitet.

sirhc:&nbsp Är prostatan orsaken till kroniskt bäckensmärtsyndrom? Förstorad prostata eller inflammation i prostatan eller vad?

Hans Hedelin:&nbspDet finns flera orsaker till det kroniska bäckensmärtsydromet (inte förstroring eller infektion) som en smärtöverkänslighet liknande den som ses vid fibromyalgi och inte sällan en kramp i bäckenbottenmuskulaturen.

Gäst 37353:&nbsp Hej Hans. Jag undrar om man på något sätt kan förebygga/undvika att drabbas av godartad prostataförstoring? jag är en man på 55 år. Finns det något jag bör tänka på/göra för att minska riskerna? tack!

Hans Hedelin:&nbspDet finns både läkemedel och naturpreparat som kan få en prostattillväxt att avstanna det krävs då kontinuerlig behandling.

diasven:&nbsp Om jag går till min vårdcentral (bor i Kiruna, Norrbottens län) kan jag begära en fullständig undersökning (PSA-prov etc) och kan vårdcentralen "av kostnadsskäl" neka detta? Är 66 år, man, har till och från besvär att kasta vatten, periodvis inga eller mindre besvär. Hur tillförlitlig är en "rutinundersökning" vid en vårdcentral?

Hans Hedelin:&nbspDe kan de inte kostnaden för ett PSA prov är f ö inte hög kring 100 kr. "Tillförlitligheten" är vid de flesta vårdcentraler god till mycket god.

Gäst 6993:&nbsp Hur blir man av med prostatit? Min man har haft det av och till sedan 20-årsåldern. Han tar antibiotika, men det går inte bort. Han har ont i ljumsken och i korsryggen.

Hans Hedelin:&nbspDet finns tyvärr ingen botande behandling bara symtomlindrande.

Gäst 8122:&nbsp Jag är 76 år och försöker minska/behålla prostatas storlek gm läkemedlet Avodart. Storleken har också minskat från 82 ml till ca 65 ml. Så småningom måste jag förmodligen minska storleken antingen gm "hyvling" el värmebehandling. Vilken insats är att föredra och finns det andra metoder att minska prostatas storlek.

Hans Hedelin:&nbsp90 - 95 % av de som får sin prostata "hyvlade" är nöjda eller mycket nöjda efteråt och risken för ombehandling är låg. Värmebehandling är förenat med 2 veckor med kateter(ofta en obehaglig upplevelse) och större risk för ombehandling.


Annons