Nyhet | Prostata

Nytt prostatatest kan vara på väg

Annons
Annons
Annons

Ett nytt test som med stor säkerhet kan skilja prostatacancer från andra ofarliga prostataproblem kan snart vara på väg, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Det är en grupp brittiska forskare som håller på att utveckla ett test, som alltså ska kunna identifiera markörer som kan skilja på ofarlig vävnad, ofarliga prostata-sjukdomar och prostatacancer med 90 procents säkerhet, uppger Ekot.

Dock påpekar forskarna att det kan dröja flera år innan testet kan komma att genomföras på allmänna kliniker. I dag är det mest effektiva testet för prostatacancer det så kallade PSA-testet där mannens PSA-värden testas, men det är inte heller särskilt specifikt menar forskarna. Dessutom framkom det tidigare i september i år att dödligheten i prostatacancer inte är lägre bland män som testat sina PSA-värden.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons