Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Prostata

Livskvaliteten påverkas olika efter prostatabehandling

Annons

Män som genomgår behandling mot prostatacancer kan ofta få försämrad livskvalitet. Men nu visar en studie av forskare från bland annat UCLA i Los Angeles, USA, att olika behandlingar påverkar livet på olika sätt. Forskarna har följt upp 475 män som genomgått behandling mot lokaliserad prostatacancer under två år efter behandlingen. De manliga studiedeltagarna fick svara på ett antal enkäter före behandlingen och sedan under de följande 48 månaderna.

Det som framkom var att valet av behandlingsmetod var avgörande beroende på vilken form av påverkan behandlingen skulle ha på patienterna. Det var till exempel betydligt vanligare med urininkontinens bland män som genomgått prostatektomi, då hela prostatan och delar av urinröret tas bort, än bland dem som genomgått strålningsterapi i form av brachyterapi eller extern strålningsbehandling. Men de män som genomgått någon form av strålningsbehandling hade betydligt oftare problem med tarmarna än de som behandlats med prostatektomi. Samtliga patienter drabbades dock av sexuell dysfunktion, oavsett behandlingsmetod. Men de som genomgått prostatektomi hade sämst prognos när det gällde att återfå sin sexuella funktion.

Annons
Annons
Annons
Annons

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.