Prostatacancer och andra prostatabesvär

Fråga   Manlig hälsa

Fråga: Prostatit och ledvärk, sjukskrivning?

Jag är en man på 35 år som fick diagnosen prostatit för cirka 10 år sedan. Fram till för cirka tre år sedan var mina besvär lätta med periodvis sveda och smärtor i ryggslutet, långa perioder var jag tämligen besvärsfri. För cirka tre år sedan fick jag frossa och hög feber samt otroligt ont i pungen. Fick åka in akut och få antibiotika via dropp. Blev frisk från det akuta men efter detta har mina besvär blivit mycket värre. Jag har även fått rejält ont i leder och muskler samt även lymfkörtlarna. Värken skiftar och hoppar, ibland är det fotleder, knän, axlar sedan handleder osv. Någon dag senare kan jag vara ganska bra för att utan synbar anledning komma tillbaka en dag senare. När jag besökt läkare brukar jag få en kur ciprofloxacin och lite diclofenac. Jag har svårt att uttala mig om ciprofloxacinet hjälper, kanske motverkar det att tillståndet blir akut. Det har inte gått att påvisa bakterier vid prov. Jag börjar bli väldigt trött på att leva så här, ibland är det knappt att man orkar gå upp trots att man måste med tanke på barn och jobb.

Ingen verkar ju veta något om den här sjukdomen och man får tjata sig till att få hjälp. Standardsvaret är att man måste lära sig att leva med skiten och seden en 3-4 veckors kur antibiotika. Ibland funderar man på att kasta in handuken helt, betänk själv om det ständig känns som du har influensa, någon sparkar dig på pungen och permanent urinvägssveda. Hur som haver, mina frågor är: Vad finns det för samband med muskel och ledvärk och prostatit? Finns det någon möjlighet att bli frisk från detta helvete, blir man bättre med åren? Varför blir man i regel inte sjukskriven vid prostatit?

Svar:

Det finns samband mellan ledvärk och prostatit. De man känner till bäst är infektion med vissa sexuellt överförbara sjukdomar som exempelvis chlamydia, gonorrè m.m, vilka kan ge symtom från såväl urinvägar/prostata som från lederna. Sedan finns det även studier där man sett att en person med ett kroniskt smärttillstånd från ett visst organ oftare har det även från andra organ.

Det finns en studie gjord i Sverige som visar på att patienter med kronisk prostatit tycks uppvisa ökad förmåga att leva med (coping)sina symtom med tiden och ökad ålder.
Varför man inte blir sjukskriven är ju lite svårare att uttala sig om. Det finns nya riktlinjer avseende sjukskrivning som Försäkringskassan utger i en skrift kallad Försäkringsmedicinskt beslutstöd. Generellt sett skulle man väl kunna säga att det blivit lite svårare att få godkänt långvariga sjukskrivningar utan specifika åtgärder, och att det är framförallt arbetsförmågan man fokuserar på.

Om man tittar på andra tillstånd med vissa likheter med prostatit, som t.ex IBS (irritable bowel syndrome), finns det beskrivet att "Colon irritabile ger sällan så intensiva besvär att arbetsförmågan påverkas. Sjukskrivning utöver egen sjukanmälan är sällan motiverad. Patienter kan uppleva ökade besvär vid ökad stress eller förändringar i arbetsförhållanden varför detta bör kartläggas och åtgärdas. Patienter som informerats korrekt om sin sjukdom och därmed lärt sig leva med den brukar kunna hantera belastningar utan behov av sjukskrivning." Hoppas du fått lite svar på dina frågor.

Mvh/
Josefine Rössberger,
läkare, urologdoktorand


Mer om: Akut Prostatit - symtom och behandlingar  

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Farligt att ta testosteron för långt tid?

2020-09-17 | 08:03

av Mats Holmberg

Undersöka testosteronbrist på vårdcentral?

2020-09-16 | 21:47

av Mats Holmberg

När sätts tablettbehandling in för testosteronbrist?

2020-09-16 | 20:33

av Mats Holmberg

Kan underligande orsaker ligga bakom låga värden av testosteron?

2020-09-16 | 18:11

av Mats Holmberg

Varför får inte kvinnor hjälp vid testosteronbrist?

2020-09-16 | 12:14

av Mats Holmberg

Acne vid Testosteroninjektioner

2020-09-15 | 13:59

av Mats Holmberg

Kan testosteron höja sexlusten?

2020-09-15 | 13:38

av Mats Holmberg

Personlighet och testosteronbrist

2020-09-7 | 12:36

av Mats Holmberg

Hur vet man att man har brist på testosteron?

2020-09-7 | 12:50

av Mats Holmberg

Prova att ta testosteron trots normala nivåer?

2020-09-7 | 14:26

av Mats Holmberg

FINNS MANLIGT KLIMAKTERIUM?

2020-09-15 | 10:38

av Mats Holmberg

Kan jag ha brist på testosteron?

2020-09-13 | 15:27

av Mats Holmberg

Ligger inom referensvärdet - men mår så himla dålig

2020-09-14 | 15:15

av Mats Holmberg

Är det brist på testosteron???

2020-09-9 | 17:48

av Mats Holmberg

Svårt med utlösningen på grund av testosteronbrist?

2020-09-7 | 12:33

av Mats Holmberg


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.