Undersökningar för att konstatera BPH
Prostatan ligger tätt intill ändtarmen och kan nås den vägen. Genom att föra in ett handskförsett finger kan läkare få en uppfattning om prostatans storlek och om det finns några hårda områden som ger misstanke om prostatacancer (en cancermisstanke kan avfärdas eller bekräftas genom prostatabiopsier, vävnadsprov). Ultraljudsundersökning ger en mer exakt storleksbestämning.
Undersökning via urinröret
Prostatan kan också undersökas genom att via urinröret föra in ett smalt långt instrument försett med optik (cystoskopi). Undersökning som sker i lokalbedövning tar någon minut och gör det möjligt att samtidigt undersöka urinblåsan. Serum-PSA (ett blodprov) ökar inte bara vid en prostatacancer, utan även BPH ger ett ökat PSA-värde - om än inte lika uttalat.
Med tilltagande ålder försvagas urinblåsan som också blir mer instabil och en mindre mängd urin ger urinträngningar. Det kan då vara svårt att avgöra om det är en försvagad urinblåsa eller BPH som är orsaken till besvären, varpå det kan bli aktuellt med ytterligare undersökningar (hos en urolog). Genom urinröret förs mycket smala katetrar in i blåsan och blåstrycket mäts via dem under ökande blåsfyllnad och under urinering.
Miktionslistor
Symtomen och hur de upplevs värderas genom symtomformulär där patienten får svara på frågor om hur uttalade de olika symtomen är och hur de påverkar honom. Andra undersökningar av stor betydelse för diagnostiken är så kallade miktionslistor (miktion betyder urinering) där mannen noterar varje miktionstillfälle och hur stor urinportionen var och tidsmiktion där mannen noterar hur lång tid det tar för den första decilitern urin (normalt under tio sekunder). Röntgenundersökningar blir bara undantagsvis aktuella i samband med BPH-orsakade besvär.
Lever du med besvär från prostatan?
I Forum Prostata kan du anonymt dela med dig av dina erfarenheter och ställa frågor till andra som har liknande besvär. Även du som lever med prostatacancer kan delta.