Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Orsaken till BPH okänd

”Både män och kvinnor får problem med vattenkastning på äldre dar, men som lök på laxen så drabbas väldigt många män dessutom av förstorad prostata”, säger Hans Hedelin, specialist i urologisk kirurgi, Urologkliniken vid Kärnsjukhuset i Skövde.
Annons

Ungefär varannan man i 60-70-årsåldern drabbas av det som kallas godartad prostataförstoring, BPH (benämns även BPE). Prostatan som vanligtvis är lika stor som en valnöt kan i vissa växa och bli fem till tio gånger större än normalt.

Symtomen kan visa sig som täta trängningar och att man måste springa på toaletten väldigt ofta, men det kan även te sig som att man har svårigheter att kissa och känsla av svårigheter att tömma blåsan helt. Däremot gör det väldigt sällan ont, berättar Hans Hedelin.
– Om man upplever problem med vattenkastning och känner sig orolig ska man inte tveka att uppsöka vård. Men viktigt att poängtera är att det inte är farligt med godartad prostataförstoring.

Annons
Annons

För omkring 20 år sedan började det forskas ordentligt på vad som ligger bakom BPH.
– Då gjorde man stora framsteg varpå två läkemedel togs fram som kunde lindra besvären. Men trots denna långa tid som forskningen pågått har man ändå inte lyckats komma fram till vad som egentligen orsakar godartad prostataförstoring. Det enda man har kunnat konstatera är att det har med hormonerna att göra, men man vet inte på vilket sätt. Och tyvärr forskas det inte lika mycket i dag kring detta så det kommer nog att dröja ett tag innan vi kan få veta vad som föranleder att så många män drabbas av BPH, säger Hans Hedelin.

Det är inte ovanligt att män som börjar märka av problem med vattenkastning oroar sig för att det rör sig om cancer. Men om en medelålders man eller äldre har täta tvingande urinträngningar, svag urinstråle, svårigheter att börja kissa och känsla av ofullständig blåstömning är det BPH som läkaren misstänker i första hand.
– Självfallet behöver det först och främst göras en ordentlig undersökning så att man med säkerhet kan konstatera att det handlar om BPH och inte cancer. När det är gjort och om mannens besvär är väldigt uttalade och han har väldigt svårt med vattenkastning behandlas symtomen. Den vanligaste behandlingen är med läkemedel som ger en viss lindring. Men vid mer uttalade besvär kan det bli aktuellt med en operation. Resultaten av operationen som sker via urinröret är oftast mycket bra med en nöjd man som resultat. Är besvären och andra sidan lindriga är det inte så viktigt att man sätter in behandling, eftersom godartad prostataförstoring som sagt inte är något farligt.

Går det att förebygga att drabbas av prostataförstoring?
– Nej, i dagsläget känner vi inte till att det går att förebygga på något sätt. Men självklart är det alltid bra att försöka leva ett så sunt liv som möjligt, det vill säga försöka att vara aktiv, inte röka, röra på sig och undvika övervikt, avslutar Hans Hedelin.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-03-4 11:31 (5 år sen)

    Jag är snart 80 år. Jag är ibland förvånad över att konstatera hur de kläder jag använder förändrats
    de sista 50 - 40 åren.
    Jag kan börja med kalsongerna. På 50-talet var de luftiga och kunde t.o.m. vecka sig innanför byxorna. Gylfen på byxan hade oftare knappar än dragkedja och var ofta dubbelt så lång som
    på byxorna idag.
    Generellt sett så har avsevärd 'tygbesparing' både för kalsonger och byxor ha varit målet med
    'utvecklingen'.
    Det som idag är det största praktiska problemet är att blixtlåset nu är så kort att man måste
    antingen dra ned hela brallan eller tvinga penis upp över en kant och sedan 'vika' den ned i rätt
    riktning. Sedan 25 år har jag valt att dra ned byxan och låta urinen sittande. "Jag stod inte ut"!
    Kan det finnas något samband mellan den nya 'kalsong- och byx-kulturen och prostatabesvär?
    Extra 'värme' - svårt att definitivt tömma blåsan (dagens kalsonger pressar penis mot tyget och uppåt och orsakar ibland sneda och dubbla strålar - i alla fall till att börja med) ----- är det något
    som fångat skolmedicinens uppmärksamhet? Vill man spara kostnader genom att minska tyg-
    åtgången i den globalistiska herrmodevärlden som blir allt trängre? (Se kavajer och byxben också!)


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons