Orolig för hudförändringar – få direkt tillgång till läkare

Orolig för hudförändringar – få direkt tillgång till läkare

Sommaren är här och solen värmer äntligen våra kroppar. Även om det är ytterst behagligt kan solens strålar vara skadliga. Är du orolig för hudförändringar och behöver en bedömning av dessa? Via Min Doktor får du smidigt kontakt med en legitimerad läkare – direkt i mobilen.


Min Doktor
Innehållet är framtaget av: Min Doktor

Vi närmar oss sommarledigt och utlandssemestrar och med det kommer en ökad exponering för solen. För att försäkra dig om att du har det bästa skyddet för din hud kan du ladda ner appen Min Doktor. Har du märkt av eller misstänkt hudförändringar kan du beskriva dina besvär eller symptom i ett meddelande och skicka bilder på din hudåkomma. Därefter inväntar du svar med diagnos och eventuell behandling.

Att tänka på

Du kan också med enkla medel undvika risken att drabbas. Det är viktigt att skydda sig mot solen och så gott det går undvika en solbränna.

– Vid solbränna skadas pigmentcellernas cellkärnor vilket även kan uppkomma efter solariebesök. Tidiga solskador ger ökad risk senare i livet. Det är därmed viktigt att inte bränna sig och framför allt inte bränna sig i ung ålder. Var också försiktig när solen står som högst, sök då gärna skugga eller bär något skyddande plagg, säger läkare Christian Areskoug.

min doktor ladda ned vardcentral

Han tillägger vikten av att smörja in barn eller låta dem bära plagg med UV-skydd. Har ni inget sådant är en vanlig tröja bättre än inget alls, säger han.

Malignt melanom är vanligare bland ljusa människor, ju närmare ekvatorn de bor. Mest drabbade är ljus- eller rödhåriga. I dag botas över 80 procent av alla patienter med malignt melanom och chanserna att bli frisk ökar om cancern upptäcks i tid. Så strunta i idealen kring solbränd hud och ta istället hand om den på bästa sätt.

Ladda ned appen Min Doktor här

Vanliga symptom
De första symtomen på malignt melanom kan vara befintliga eller nya fläckar som kliar eller blöder. Personer med leverfläckar/födelsemärken löper högre risk att drabbas men det är inte alltid lätt att urskilja friska leverfläckar/födelsemärken mot farliga.

Uppmärksamma om dina:

  • Ändrar färg
  • Ändrar form
  • Växer 
  • Kliar
  • Blöder

Du kan även ta kontakt med Min Doktor om du känner dig orolig över något och vill ha bedömning av legitimerad läkare eller barnmorska. Min Doktors erfarna läkare och barnmorskor har behandlat över 100 000 patienter. Mer information hittar du på MinDoktor.se.


Annons
Annons
Annons
Annons