Värktabletter minskar testosteron hos unga män
Könshormonet testosteron kan påverkas negativt av vanliga värktabletter och göra att unga män får värden som påminner om en 70-årings, det visar en dansk studie.
Få artrosbehandling direkt i en app
Träna bort ledvärk i höfter och knän med ett anpassat program. Med appen gör du 2 övningar om dagen och har kontinuerlig kontakt med en fysioterapeut.
Testosteron bildas i testiklarna hos män och i äggstockarna hos kvinnor och är viktigt för flera olika saker som fertilitet, muskelbyggnad, humöret och potensen.
Men nu har danska forskare, tillsammans med franska kollegor, upptäckt att vanliga värktabletter, som innehåller ibuprofen, kan rucka på hormonbalansen och påverka den negativt.
Fick samma nivåer som äldre män
I studien fick 31 unga män i åldrarna 18–35 år antingen äta 600 mg ibuprofen eller verkningslös placebo två gånger om dagen. Efter två veckor kunde forskarna se att männen som fått ibuprofen hade fått förhöjda nivåer av hormonet LH, vilket sker när hjärnan kompenserar för minskade testeosteronnivåer.
– Normalt ser man bara det hos äldre män, för när åren går börjar testiklarna att producera mindre testosteron, säger en av forskarna David Møbjerg Kristensen, seniorforskare vid Rigshospitalet i Köpenhamn i Danmark, till nyhetsbyrån Ritzau, enligt Vetenskapsradion.
Genom tester på vävnadsprover såg forskarna även att ibuprofen inte bara påverkade testosteronet, utan nästan alla hormon som finns i testiklarna.
Den aktuella forskningen har presenterats i tidskriften Pnas.
- Vetenskapsradion/TT - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/varktabletter-slar-mot-testiklarna
Källor
-
Penis- och blåstömningsbesvär - här svarar urologen på läsarnas frågor
Vad ska man göra om man fått impotensproblem på grund av depression och antidepressiva läkemedel? Och är det farligt att inte kunna tömma blåsan ordentligt? Här svarar urologen Jonas Richthoff på läsarnas frågor om urologiska besvär.
5 Kommentarer -
7 vanliga frågor om testosteronbrist hos män
Vem drabbas av testosteronbrist, vilka är symtomen och hur vanligt är det? Här svarar Mikael Lehtihet, docent och överläkare vid medicinkliniken på Capio S:t Görans sjukhus, på sju vanliga frågor om testosteronbrist.
16 Kommentarer
-
Peter, 65, har krökt penis: ”Blev väldigt sned ganska fort”
För cirka ett år sedan märkte Peter, 65 år, att hans penis blivit sned. Han blev orolig och googlade därför runt på vad det kunde vara. Han kom snart fram till att han drabbats av Peyronies sjukdom (krokig penis). Nu undrar han om han måste operera.
3 Kommentarer -
6 vanliga frågor om Peyronies sjukdom (krokig penis)
Krokig penis (Peyronies sjukdom) är en relativt vanlig sjukdom. Exakt hur många män som är drabbade i Sverige vet man inte riktigt, men risken att utveckla sjukdomen någon gång i livet anses ligga runt fem procent. Här är sex vanliga frågor och svar om sjukdomen.
-
Så vet du att du har Peyronies sjukdom (krokig penis)
Har du en böjd penis och har svårt att genomföra ett samlag på grund av smärta? Då kan du ha drabbats av Peyronies sjukdom.
1 Kommentarer
Kommentera denna artikel
Hej!
Jag är en man som är 43 år gammal och jag vill ha stoppa min mitt sexualitet.
Vilka tableter kan abvändas eller andra alrernativ?
Inga har kommenterat på denna sida ännu