Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vad vet vi om maten vi äter?

Få vet att viss strömming kan vara farligt och för många var det överraskande att tomat-ketchup faktiskt innehåller mer nyttiga antioxidanter än färska tomater. Det visar en ny konsumentundersökning som Konsumentföreningen Stockholm gjort.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-04-08

Annons

Vad är sanning och vad är myt om maten vi äter? Undersökningen visade att endast var tredje tillfrågad känner till att barn inte bör äta sill från Östersjön, alltså strömming, som innehåller höga halter av miljögiftet dioxin. Enlig livsmedelsverket bör barn och ungdomar inte äta sådan fisk mer än någon gång per år på grund av lagrade miljögifter.

– Det är faktiskt förvånande att folk inte har koll på det. Nu vet jag inte hur vanligt det är med barn som är tokiga i strömming. Men risken är att man ger sina barn strömming ofta, vilket inte alls är bra, säger Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm. 

Att tomatketchup innehåller mer nyttiga antioxidanter än färska tomater var ny information för deltagarna i undersökningen. En stor majoritet, 84 procent, trodde inte att det var så. Anledningen till att färska tomater innehåller mindre halt antioxidanter beror på att färska tomater ofta plockas innan de mognat, vilket gör att halten av antiodixanten lykopen är lägre än när tomaterna mognar på plantan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.