Nyhet | Manlig hälsa

Trendbrott på gång för könssjukdomar

Annons

Enligt färska siffror från Smittskyddsinstitutet smittades 2 600 personer färre av klamydia första halvåret i år jämfört med samma period för ett år sedan. Något som är att klassificera som ett trendbrott. Första halvåret 2008 var antalet klamydiafall 21 342, och under årets första månader i år är samma siffra nere i 18 767 fall. Vad minskningen beror på kan inte Smittskyddsinstitutet svara på.
– Vi ska inte slå oss för bröstet och tro för mycket, men det har ju gjorts en del kampanjer för att få till ett ändrat beteende, och vi hoppas att det är ett tecken på det, säger Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

Det är inte bara antalet klamydiafall som blivit allt färre, även gonorr&eacute och syfilis minskar, vilket talar för att ett trendbrott är på gång för könssjukdomar i Sverige.
– Om alla tre sjukdomarna minskar talar ju det för början på ett försiktighetsbeteende som vi inte haft i den svenska befolkningen. Men det tar tid att analysera vad som ligger bakom förändringen. Att antalet klamydiasmittade minskat har hänt förr – för tre år sen trodde man att klamydia gick ner för första gången på flera decennier. Men det visade sig att klamydiaviruset muterat i vissa län, vilket gjorde att sjukvården inte upptäckte det i alla sina tester. Året därpå blev antalet upptäckta fall därför ännu större, säger Annika Lind&eacute.

Annons
Annons

Smittskyddsinstitutets analys av första halvårets siffror är ännu inte klar, men det finns inte några tecken på en ny mutation eller att landstingen skulle ha dragit ner på testandet.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons