Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Titthålskirurgi gav biverkningar på lång sikt

Annons

Titthålskirurgi med eller utan hjälp av en robot gav fler biverkningen som inkontinens och impotens än öppen prostatakirurgi. Det menar amerikanska forskare som gjort en observationsstudie av nästan 9 000 män i USA som opererats för prostatacancer. 1 938 av dessa män hade fått prostatan borttagen med minimalinvasiv teknik och 6 899 med traditionell öppen kirurgi.&nbsp

År 2003 opererades 9,2 procent av andelen patienter med minimalinvasivt, en siffra som ökade till 43,2 procent åren 2006 och 2007. Dessa patienter tillbringade kortare tid på sjukhus, behövde mindre blodtransfusioner och drabbades av färre komplikationer i samband med operationen, som till exempel andningsproblem. Men nu visar forskarnas studieresultat att de som opererades minimalinvasivt hade fler urogenitala komplikationer på lång sikt, 4,7 procent jämfört med 2,1 procent av dem som opererades på traditionellt vis. Även erektil dysfunktion var vanligare efter minimalinvasiv operation, 26,8 per 100 personår jämfört med 19,2. Däremot var det ingen skillnad mellan grupperna avseende kirurgins effekt på cancersjukdomen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons