Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Testmetod för klamydia gav svar inom en timme

Annons

Den som tar ett test för könssjukdomen klamydia kan behöva vänta i flera dagar på ett svar. Men nu ger ett nytt slags test svar inom en timme. Vid diagnos av klamydia används i dag så kallad nukleinsyreamplikation, till exempel PCR-teknik. Tidigare studier visar att ett snabbtest, Chlamydia Rapid Test, har visat sig ge snabba provsvar när det använts av kvinnor. Och enligt en ny studie i British Medical Journal redovisas resultat för när testet använts av män.

Totalt har över 1 200 män mellan åldrarna 16 och 73 som ville testa sig för klamydia medverkat i undersökningen. Männen prövades då antingen av den nya metoden eller med PCR-teknik som ofta används i dag. Studieresultatet visar att det nya snabbtestet gav resultat inom en timme och hade en mycket hög känslighet och specificitet, 82,6 procent respektive 98,5 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.