Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Socialstyrelsen: Äldre medicineras bara mer

Andelen äldre som ordineras att ta över tio läkemedel ökade markant i fjol. Som det ser ut nu får runt 21 procent av brukarna inom hemtjänsten så pass mycket medicinering och på äldreboenden är siffran 26 procent.

Lovisa
Publicerad den: 2017-03-17

Annons

Resultaten kommer från en ny rapport från Socialstyrelsen och visar på att de äldre som fått över tio läkemedel ökat med nästan två respektive tre procentenheter förra året. 

Socialstyrelsen påpekar att det finns risk för biverkningar, fallolyckor och att läkemedlen påverkar varandra. De läkemedel som socialstyrelsen listat som olämpliga fortsatta minska.

De menar dock på att det finns stora skillnader mellan landets kommuner i äldres läkemedelsanvändning. I vissa har inga äldre på särskilda boenden olämpliga läkemedel – i andra upp till en femtedel.

Annons
Annons

Rapporten visar också att äldre i genomsnitt möter 15 olika personer från hemtjänsten under en tvåveckorsperiod. 

Läs också: Fyra av tio kan tänka sig köpa läkemedel på nätet

Annons
Annons

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons