Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Manlig hälsa

Så kan assisterad befruktning förenklas

Genom att undersöka ifall spermien har ett kromosombrott kan behandlingsvalet förenklas för ofrivilligt barnlösa par. Därmed ökar chansen för en lyckad assisterad befruktning, visar ny svensk forskning.

Publicerad den: 2016-01-18
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Den aktuella metoden kallas Sperm DNA fragmentation index (DFI) och avslöjar om mannens spermier har kromosombrott, vilket ger sämre fruktsamhet. Tekniken är ett komplement till andra analysmetoder som bedömer spermiekvalitet såsom antal, utseende och rörlighet.

Nu visar en svensk studie från Lunds universitet, som är den hittills största inom området, att DFI-analyser ökar chansen för en lyckad assisterad befruktning. Forskningen bygger på en undersökning utförd på fler än 1 600 ofrivilligt barnlösa par som sökt hjälp hos Reproduktionsmedicinskt Centrum vid Skånes universitetssjukhus i Malmö. Alla deltagande män fick genomgå en DFI-analys.

Vill ge individanpassad behandling

Paren som ingick i studien fick antingen assisterad befruktning enligt standardmetoden IVF (in vitro fertilisering) eller ICSI (intracytoplasmatisk spermeinjektion). Standardmetoden innebär att det utplockade ägget placeras i en skål med en större mängd spermier i en inkubator. Vid ICSI väljs istället en spermie ut som förs in i ägget med en nål.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– I de par där mannen hade stor andel kromosombrott var det bäst chans till graviditet när man använde ICSI istället för IVF. DFI-analysen gör det därmed möjligt att individanpassa behandlingen och öka chansen att få barn, säger Krzysztof Oleszczuk som är doktorand vid Lunds universitet och läkare på Skånes universitetssjukhus, i ett pressmeddelande.

Hans kollega fortsätter:

– Vi hoppas att resultaten kan leda till att ofrivilligt barnlösa kan erbjudas den mest effektiva behandlingen direkt. Att genomgå misslyckad assisterad befruktning kan vara krävande både fysiskt och psykiskt, särskilt när det sker upprepade gånger, säger Aleksander Giwercman som är professor vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

Annons
Annons

Har varit mycket fokus på kvinnan

Nu planeras en uppföljande multicenterstudie som inbegriper tre danska sjukhus i Köpenhamn.

– Traditionellt har det varit störst fokus på kvinnan när ett par har svårt att få barn. Men vår forskning och erfarenhet visar att det är viktigt med en noggrann genomlysning av båda partner, säger Aleksander Giwercman i pressmeddelandet.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons