Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Rör på dig – slipp diabetes


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-03-04

Annons

Svenska forskare har länge hävdat att stillasittande är farligare än brist på motion. En stor forskningsstudie stärker nu de svenska forskarnas tes.

Forskarna studerade närmare 900 personer i olika åldrar som alla låg i riskzonen för att utveckla diabetes typ 2. Forskarna satte olika typer av mätutrustning på försökspersonerna för att mäta hur mycket de motionerade, hur mycket de satt still och hur mycket de rörde sig överhuvudtaget.

Resultaten visar att stillasittande har en direkt koppling till flera saker som innebär ökad risk för diabetes, till exempel höjt kolesterolvärde. Och även om man motionerar så kan stillasittandet ändå öka risken för diabetes.

Annons
Annons

På Idrottshögskolan i Stockholm forskar Elin Ekblom Bak om hur fysisk aktivitet påverkar vår hälsa.

– De här resultaten stämmer mycket väl överens med forskarvärldens allmänna uppfattning om hur vi människor påverkas av att vi sitter mer och mer stilla, säger hon om den nya studien som hon tycker håller mycket hög kvalitet.

Det är ett relativt nytt problem att vi sitter mer och mer still. Kan vi avbryta stillanstittande var 30:e minut är mycket vunnet menar Elin Ekblom Bak.

– Och det gäller både diabetessjuka, de som ligger i riskzonen, och de som just nu är helt friska.

Annons
Annons

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons