Psykisk ohälsa lika vanligt som fysiska besvär

Fler män mår psykiskt dåligt visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket. Psykisk ohälsa i arbetslivet är nu lika vanligt som fysiska besvär bland män. Ett trendbrott menar Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2016-10-05
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

– De psykiska problemen är lika stora som de fysiska då det gäller män. Det tycker vi är intressant, säger Zelmin-Ekenhem till Sveriges radio.

Tidigare var den vanligaste åkomman för män fysiska problem. I rapporten, som gjordes i samarbete med SCB, statistiska centralbyrån, intervjuades 15 000 personer i arbetsför ålder.

Rapporten visar att drygt var femte svensk har arbetsrelaterade psykiska- eller fysiska besvär. Konsekvenserna av besvären är olika för de drabbade men kännetecknas av allt från sömnproblem, stark oro, ångest och ibland en odefinierbar olustkänsla i kroppen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Eva 2016-10-5 23:06 (3 år sen)

    Ja som det ser ut i samhället idag så är det väl inte alls konstigt, vart är vi på väg?, prylsamhälle men folk som bara har ansiktet i mobilerna och knappt tid för annat, sånt är stressande.... Stress stress stress. Hur vore det om vi tog och såg varann igen som förr, vart tog empati och medmänsklighet vägen???? Nu är det bara jag och jag vad det verkar......


Annons
Annons
Annons