Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ökat antall hepatit A-fall kopplas till sexuell smitta

Sedan i oktober 2016 har nära 300 fall av hepatit A rapporterats i Europaområdet, däribland Sverige, vilket innebär en ökning. Den främsta smittvägen misstänks vara sexuell smitta, rapporterar Folkhälsomyndigheten.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-03-03

Annons

Flera länder i Europa, däribland Sverige, Spanien, Nederländerna, England och Tyskland, har sedan i fjol uppmärksammat ett ökande antal fall av hepatit A. Majoriteten av de smittade tillhör gruppen män som har sex med män.

Vaccinering är en effektiv åtgärd för att förhindra smittspridning av hepatit A. Det europeiska smittskyddsinstitutet, ECDC, föreslår nu att samtliga länder bör erbjuder vaccination till personer i aktuella riskgrupper.

Hepatit A i korthet

Annons
Annons
  • Hepatit A-virus orsakar en inflammation i levern och utsöndras via avföringen. 
  • Viruset kan smitta via förorenade livsmedel eller vatten. Viruset dör vid upphettning. Smitta kan också överföras sexuellt, så som vid de utbrott som nu är aktuella i Europa. 
  • Vaccination mot hepatit A ger ett bra skydd mot sjukdomen. 
  • God handhygien, inte minst vid toalettbesök samt vid all mathantering, är viktigt när det gäller att komma till rätta med fortsatt smittspridning.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Annons
Annons

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons