Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nedskärningar för vård till spelmissbrukare

Annons

Vården och behandlingen av spelberoende kan komma att bli väldigt lidande när folkhälsoinstitutet planerar att dra in cirka sex miljoner i bidrag, som i dag spelar en betydande roll för vården av spelberoende. På grund av dessa neddragningar kan en stor del av vården och behandlingen av spelberoende att avvecklas inom några månader. Enligt Marie Risbeck, vid Folkhälsoinstitutet kommer de personer som har problem med sitt spelande att drabbas.
– Det är i första hand de personer som har spelproblem och deras anhöriga som drabbas. Att de inte får möjlighet att söka hjälp. Det är svårt nog att ta steget, försöka söka hjälp, att erkänna att man har spelproblem, erkänna att man behöver hjälp och stöd för att komma ur sitt missbruk, säger Marie Risbeck.

Folkhälsoinstitutet har sedan år 2003 satsat omkring 50 miljoner på olika projekt för att finna bra och fungerande metoder mot spelberoende. Men nu när utvecklingsprojekten är klara anser myndigheterna att det inte längre är deras uppgift att bedriva&nbspvård och behandling. Därför kommer bidrag till behandlingar att avvecklas och det rör sig om totalt sex miljoner kronor som kommer att dras in. Det innebär i praktiken att behandlingarna i Stockholm, Göteborg och Malmö samt vuxenvården och utbildningen vid Maria Ungdom drabbas.

Annons
Annons

Staten har fått mycket kritik för att de tjänar pengar på svenska spel, men lägger samtidigt för lite på att hjälpa förlorarna som ruinerar sig och blir spelberoende. En av de som startade stödlinjen, Thomas Nilsson på Spelinstitutet, tycker att politikerna har ett stort ansvar och menar att dessa neddragningar kommer att slå hårt mot de personer som blivit spelberoende. Han menar att dessa personer hädanefter inte kommer ha någonstans att vända sig, något som upprör Nilsson.
– Det tycker jag är uruselt. Jag tycker att fundamentet i en vettig spelpolitik bygger på att man har en plan för och att man vet hur man ska ta hand om de som faktiskt har problem med spel, säger Thomas Nilsson.

Annons
Annons

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons