Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Många lider av att kissa på natten


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-01-21

Annons

Hundratusentals svenskar får sin egen nattsömn förstörd när de tvingas gå upp och kissa en eller flera gånger på natten. Dessutom lider många barn och unga av att de kissar i sängen.

Kunskapsbehovet kring såväl vuxnas nattkissning (nokturi) som barns sängvätning (enures) är stort. Därför startar Netdoktor idag en upplysningskampanj om nokturi och enures.

Annons
Annons

Många lider i det tysta av nokturi
Nokturi är ett tillstånd där man vaknar en eller flera gånger på natten för att kissa. Tillståndet är vanligt och drabbar alla åldersgrupper. Men få söker hjälp.

– Det är förstås ett problem att många lider i det tysta av nokturi utan att söka hjälp. Man tror att det är något som hör till stigande ålder. Det är därför viktigt att nå ut med information, inte bara till allmänheten utan även till läkare inom primärvården, säger docent Aino Fianu Jonasson, gynekolog och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, medverkande i Nätverk Nokturi och en av Netdoktors experter.

Okunskapen inom sjukvården beror delvis på att nokturi inte har en självklar hemvist hos någon läkarspecialitet. Detta till skillnad mot enures, sängvätning, som främst behandlas av barnläkare.

Sängvätning hos barn vanligt
De flesta barn slutar kissa på sig vid ungefär tre års ålder. Men barn med enures som är sex år eller äldre bör få aktiv behandling, det anser docent Tryggve Nev&eacuteus, barnläkare vid njur- och urinvägsenheten, Akademiska Barnsjukhuset i Uppsala och Netdoktorexpert.

Annons
Annons

Av alla sjuåringar beräknas 5-10 procent ha enures, och högre upp i tonåren har ett par procent enures.

Lider du av sömnlösa nätter för att du går upp och kissar flera gånger per natt? Eller är du förälder till ett barn som kissar i sängen? På www.hardunattkissat.se kan du testa dina kunskaper, lära dig mer om orsaker och behandling samt dela med dig av dina erfarenheter.
&nbsp

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.