Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Många besöker akuten för att de dricker för mycket

Nästan varannan man och var tredje kvinnan på medicinakuten i Göteborg dricker för mycket. Det visar en ny undersökning som gjorts i Göteborg.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-11-25

Annons

Undersökningen är ett samarbetsprojekt mellan medicinska akutvårdsavdelningen MAVA och Beroendekliniken på Östra sjuhuset, samt Göteborgs universitet och Göteborgs stad. Samarbetet handlade om att hitta personer med riskabel alkoholkonsumtion och erbjuda dem hjälp.

De patienter som togs in under 2011 erbjöds att fylla i ett AUDIT-formulär. Resultaten visade att varannan man och var tredje kvinnan hade en problematisk alkoholkonsumtion.

Det var inga förvånande resultat, menar Claudia Fahlke, professor på psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet.

Annons
Annons

– Överläkaren på kliniken hade själv uppskattat att ungefär en tredjedel av patienterna var där på grund av sin alkoholkonsumtion. Och det stämde ju ganska bra med våra resultat. Vi fick högre siffror, men vi har rensat bort alla över 65 eftersom äldre är mer sjukdomsbelastade oberoende av alkoholkonsumtion.

Annons
Annons

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons