Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Manlig hälsa

Ljusglimtar i årets cancerrapport – trots ökning

I dag för tolfte året i rad presenterar Cancerfonden sin årliga rapport som bland annat visar att allt fler drabbas av cancer. Diagnosen har ökat med 40 procent sedan 70 talet, och då är effekterna av det faktum att vi blir allt äldre borträknade.

Lovisa
Publicerad den: 2017-04-05
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Varje dag får 170 personer i Sverige veta att de har drabbats av cancer. År 2040 beräknas antalet diagnoser överstiga 100 000 per år och samhällskostnaderna uppgå till närmare 70 miljarder kronor, en fördubbling jämfört med i dag.

Läs också: Ren och skär otur ofta orsaken till cancer 

Cancertyp en fråga om klass?

Rapporten visar att det är prostatacancerbröstcancer och hudcancer som står för de absolut vanligaste formerna att drabbas av. Den sistnämnda är dessutom den typ som ökar allra mest. Det beror främst på vårt förhållningssätt till solande.

Annons
Annons

Läs också: Svenskars dåliga solvanor orsakar hudcancer

– Det handlar inte om omedvetenhet längre. Vi vet om att det är farligt att utsättas för skadlig sol, men ändå exponerar vi oss på det osunda sättet vi gör, säger Generalsekreterare för cancerfonden Ulrika Årehed Kågström.

Hon ser även en socioekonomisk förklaring till vilka som drabbas och varför.

Annons
Annons

– De som har råd att åka till Thailand drabbas kanske i större utsträckning av hudcancer medan fler lågutbildade exempelvis får lungcancer, säger hon.

Läs också: Cancerläkaren Svetlana slutade själv som patient

Förbättrad livsstil kan förebygga 30 procent

Rapporten visar också en bild av att vi statistiskt sätt faktiskt kan förebygga 30 procent av cancerfallen genom god och hälsosam livsstil. Det innebär att anledning till att fler drabbas beror hur vi väljer att leva våra liv kopplat till kost, motion, rökning och alkoholkonsumtion.

Positiv bild trots allt

Men även om fler får diagnosen cancer blir i takt med det också fler botade eller åtminstone lever längre med sjukdomen. Gällande testikelcancer är överlevnad exempelvis 95 procent. Och 65 procent lever i snitt tio år efter att given cancerdiagnos.

Under de senaste åren har bättre verktyg tagits fram som mer effektivt kan diagnostisera och även behandlingsmetoderna har utvecklats. Det finns alltså flera ljusglimtar att hålla sig fast vid – även om mycket arbete kvarstår.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons