Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Gratis kondomer kan vara för dyrt

Annons

För att minska antalet oönskade graviditeter och aborter föreslås subventionerade preventivmedel och gratis kondomer och dagen efter-piller, till skolelever över 15 år. Det framgår av en utredning som under måndagen lämnades över till regeringen av utredaren Anders Milton. Men förslaget får kritik från bland annat socialminister Göran Hägglund (kd) som menar att det kan bli för dyrt.
– Vi är i dag i den situationen där vi inte har stort utrymme för nya reformer. Då behöver vi fundera i ett större sammanhang om det här ryms och om det här är vad vi vill prioritera. Att det ska dra i den riktning vi vill, det vill säga att få ner antalet aborter, säger socialminister Göran Hägglund.

Han anser dock att flera av förslagen som utredningen lägger fram är bra. Bland annat att skolans sex och samlevnadsundervisning behöver bli bättre. I nuläget vill han dock inte säga vilka förändringar som kan vara aktuella utan han kommer att fundera vidare på förslagen.

Annons
Annons

Sverige är det land i Västeuropa där det genomförs flest aborter, 24 per 1 000 kvinnor, och för att minska detta antal föreslår Anders Milton bland annat att elever över 15 ska kunna gå till skolhälsovården för att få kondomer och dagen efter-piller.

Annons
Annons

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons