Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Manlig hälsa

Forskning: Går det möjligtvis att bromsa åldrande?

Biologiskt åldrande är en naturlig process och som det ser ut inte heller något som går att undvika. Men däremot skulle det kunna vara möjligt att bromsa de sjukdomar som oftast kommer med en stigande ålder.

Lovisa
Publicerad den: 2017-03-27
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

I och med en allt äldre befolkning leder det naturligt till att också fler drabbas av åldersrelaterade sjukdomar så som alzheimer, cancer, hjärta-kärlsjukdomar och mycket annat. 

– De flesta sjukdomar vi känner till är på ett eller annat sätt relaterade till ålder. Vi är ju mycket mer mottagliga för nästan allt när vi blir gamla, och det har att göra med en nedbrytning av många cellulära funktioner, konstaterar Thomas Nyström, professor i mikrobiologi på Sahlgrenska akademin.

Läs också: Hundraåringar dör inte som andra

Annons
Annons

I en artikel i tidskriften Cell talar han om en ny inriktning i forskning kring just biologiskt åldrande som gått från nuvarande fokus på enskilda beståndsdelar i cellerna till att också involvera hur delarna kommunicerar med varandra.

Målet att bromsa processen

Genom att förstå den kommunikation som pågår i cellerna är målet att kunna bromsa åldersrelaterade sjukdomar. Första steget är att identifiera vilka gener, proteiner eller annat som är involverande i processen.

Annons
Annons

– Om vi identifierat dem kan vi sedan se hur man på något sätt, terapeutiskt, kan öka deras funktion under åldrandets gång, säger Thomas Nyström.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons