Nyhet | Manlig hälsa

Fler män ska våga söka sjukvård

Den traditionella mansrollen får många män att strunta i hälsoråd och att uppsöka sjukvård. Årets Movember-kampanj hoppas kunna bryta tabun och bidra till att fler män vågar söka hjälp.

Publicerad den: 2015-11-02
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Majoriteten av män lever mindre hälsosamt än kvinnor, och männen är även sämre på att uppsöka läkare vid hälsoproblem. Maskulinitetsnormen, som går ut på att en man ska vara stark och osårbar, står ofta i vägen för mäns hälsa, menar Stina Backman. Hon är lektor vid Tema Genus vid Linköpings universitet och har forskat om manlig ohälsa och sjukdom.

– Vid tillstånd av ohälsa känner man sig ofta liten, rädd, svag och beroende. Det går stick i stäv mot traditionella maskulina ideal. I populärkulturen finns också ett väldigt tydligt raljerande kring manlig ohälsa. Man skämtar på den sjuke mannens bekostnad, säger hon till Dagens Medicin.

Söker sjukvård sent

Idag vet man att män i snitt lever fyra år kortare än kvinnor. De är mer utsatta för våld och olyckor, men männen drabbas även i större utsträckning av hjärtinfarkt, cancer och missbruk. Forskningsstudier visar också att många män mår sämre än de vill ge sken av. Resultatet blir att de söker sjukvård i ett senare skede samt att de mer sällan talar om sin ohälsa.

Annons
Annons

Årets Movember-kampanj vill belysa frågan och få fler män att våga söka sig till sjukvården. Bland andra deltar hela Svenska hockeyligan i kampanjen.

– Att normalisera ohälsa och göra det till något mindre skambelagt är ett viktigt bidrag. Ett ansikte utåt, någon som vågar stå upp och prata om de här sakerna, kan absolut ha en positiv effekt, säger Stina Backman till tidningen.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons