Fler läkemedel utanför förmånssystemet

Allt fler läkemedel blir utan subvention och det betyder oftast att de blir dyrare för den enskilde patienten.

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-04-09
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

En ny sammanställning från läkemedelsnätverket NEPI granskar utvecklingen efter apoteksomläggningen i Sverige. Bara i januari i år hämtade 400 000 patienter ut mediciner från apoteken utan subvention. De fick själva betala hela kostnaden - 128 miljoner kronor.

Det handlar till exempel om p-piller, potenshöjande medel, medel mot magkatarr, allergier och bakterieinfektioner. I vissa fall har tillverkarna beslutat att medicinerna inte ska ingå i förmånen för att man då ska kunna sätta ett högre pris. I andra fall är det Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, som bedömt att medlet inte är tillräckligt effektivt för det pris som begärts.

Läkarna som skriver recepten vet inte alltid om medlen ingår i förmånen, och de kan inte se vilket pris patienten får betala. När patienten kommer till apoteket får medlet inte bytas ut mot ett billigare eftersom det inte ingår i förmånssystemet. Högkostnadsskyddet gäller inte heller.

Annons
Annons

Det här omöjliggör en sund priskonkurrens mellan bolagen, säger Mikael Hoffman vid NEPI till Sveriges Radio.

Har du märkt av att dina läkemedel inte längre ingår i förmånen? Kommentera artikeln direkt här nedan.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar 2014-04-15 16:48 (7 år sen)

  Hej JA det är mycket kostsamt för den som lider av dessutom av flera sjukdomar och är högriskmedicinerad och måste använda dem varje dag och dessutom inte tål alla mediciner eller vissa ämnen man packar in själv det medicinska i......Detta är INTE okey för den enskilde som ofta dessutom har lite pengar att ta till. Många gånger kan man inte ens ta ut sina mediciner pga att dem är så dyra.. Jag har flera och mer av mina mediciner som jag får betala trots högkostands.systemet. Dessutom är det flera av mina mediciner som har tagits helt bort från marknaden för att jag tillhör i en marginell grupp som använder sig av dessa vissa mediciner som jag fick ifrån läkemedelsmyndigheten när jag tog kontakt med dem och frågade varför mina mediciner tas bort och inga nya kommer istället för dem. Detta system vi har haft i Sverige länge håller på också att raseras av nuvarande politik utan skrupler för dem som är beroende av sina mediciner och inte är välbärgade.
  Viktigt att detta skulle ses över att ALLA ska ha rätt att få ut sina mediciner!!!!

 • Avatar Tidigare användare 2014-04-15 09:08 (7 år sen)

  Ja det började inte helt men när astma mm ej blev livsviktiga utan bara insulin , sen har det fortsatt , ex sömntablett läk ska skriva liten förpackning p.a tillvänjning då ingår ej i högkostnad finns fler stor pack då högkostnad. Ex tuggummi för torr mun 270 st ingår 90 ej. vissa märken ja vissa nej. ändras och reformen har gjort det enklara att köpa treo och panodil fast recept belagda får man ofta beställa 2 dagar innan.

 • Avatar Tidigare användare 2014-04-14 07:52 (7 år sen)

  Den här apoteksreformen är helt sjuk. Det ställer till en massa problem för patienten. Att man dessutom tar bort mediciner från förmånssystemet är skandal. Jag är verksam inom psoriasisförbundet och har sett att flera landsting tagit bort mjukgörande från förmånssystemet. En grundläggande kräm för de med psoriasis.

  Att det inte är lika från landsting till landsting är också mycket underligt.
  Lika vård för alla oavsett var du bor är ett mål i min förening.

 • Avatar Tidigare användare 2014-04-10 18:48 (7 år sen)

  Jag har länge varit tvungen att betala wiscotears, trots att det står som förmånsläkemedel. Jag vet inte om det är mitt landsting som förbjudit läkarna att skriva ut det med förmån. Jag har haft en bromsmedicin där förmånen nu är borttagen. 60 tabl 1.800.- kronor.
  Ska det nu bli ännu fler mediciner som tas bort. Hur ska man då ha råd?

 • hostpromenad-okt--
  2014-04-10 16:57 (7 år sen)

  Ja den där socialministern Göran Hägglund KD som är pappa bakom "apoteksreformen" är verkligen djävulens hantlangare med tanke på hur han försämrat apoteksverksamheten samt varit medverkande till att läkemedelsföretagen kunnat höja sina priser.
  Innan denna s.k. apoteksreform så fungerade apoteken bra i Sverige, då fanns medicinerna i de flesta fall hemma och gjorde den inte det så kunde man hämta den på samma apotek nästa dag efter ett visst klockslag.
  Nu kan man få vänta i flera dagar på livsviktig medicin eller så är man tvungen besöka flera olika apotek( om man nu bor i en storstad) innan man hittar den. Bor man på en mindre ort så får man vara glad över om det finns ett apotek överhuvudtaget.
  Men däremot så kan jag finna massor med olika "hälsotidningar" som redan saluförs av alla matkedjor och tobaksaffärer.
  Personligen så anser jag att denna s.k. reform är en av de mest fjantiga-onödiga reformer som någonsin genomförts.

 • Avatar Tidigare användare 2014-04-10 15:34 (7 år sen)

  Vi med frugan är också sjukpensionärer och vi får knappt råd med att köpa ut våra mediciner. Men vad förvånar mig att folket fortsätter att rösta på de förbannade paritier som skiter i och hatar sitt eget folk utan delar ut miljarder i bistånd tex till FN, som använder de pengarna till sina skyhöga löner och förmåner, istället för att satsa på vård, skola och äldreomsorg.
  En röst på Sverigedemokraterna skulle återställa folkhemmet med fokus på de som byyggde upp landet och de som behöver hjälp i sitt eget land.
  Rösta bort de blåa och rödgröna pamperna!

 • Avatar 2014-04-10 11:57 (7 år sen)

  Jo, om det bara handlade om p-piller och liknande som ni beskriver ovan men det handlar t.om om antibiotika!
  Oracea som är ett antibioka-alternativ till Tetralysal går varken på högkostnadskortet eller subventioneras, trots att det är mera effektivt mot Rosacean utan att slå ut kroppens bakterieflora så som Tetralysal gör. Likaså gelen Duac som jag fick mot rosacean (som även används mot svår acne) går inte heller på högkostnadskortet eller subventioneras! Det är illa och då ska ni veta att jag fick åka AKUT med den svåra rosacean i HELA ansiktet från vårdcentral till hudklinik, för jag dels såg så illröd och illa ut och framför allt hade så hemskt ONT av rosacean. Tetralysal fungerade bra men slog ut den lilla orka jag hade fysiskt så när jag fick höra om Oracea, tog jag den trots att den blev dyrare, men jag orkade inte annat! Rosacean blir ju värre av att man blir trött, och då Tetralysal stal än mera ork från mig så blev det ju en slags ond cirkel = snabbare röd - snabbare trött, snabbare trött = snabbere röd - ät mera antibiotika! Oracean åt jag halvårsvis i ett par omgångar och nu väntar en omgång till på mig, men med både Oracean och Duace gel (som jag använder varje dag) och INGEN av dem går på högkostnadskortet eller subventioneras blir det ovanligt dyrt för mig (jag är desutom ensamstående med alla räkningar! Svår rosacea är inte för någon mild åkomma. Fick mera rabatt 20% av att handla vardagliga artiklar på Apoteket - om jag ville/behövde något sådant. Men det jag verkligen behövde mot sjukdomen - ja det subventioneras inte överhuvudtaget eller går på högkostnadskortet! Det är ju löjeväckande! Sist när jag hämtade ut Oracean och Duac gel kostade de 397 resp 349 kr. och räcker ca 2 månader var. Jag kom från tandläkaren samma dag och då jag är förtidspenionär konstaterade jag även där (att man som sjuk låginkomstagare) inte får ta del av förmånerna som ålderpensionärer och ungdomar under 24 år får. Nej, som förtidspensionär men den lägsta inkomsten ska man betala som alla fullt arbetande friska människor med höga inkomster och minimala sjukbesök och mediciner. Det är inte rätt!
  Tack för ordet!

 • Avatar Tidigare användare 2014-04-10 10:27 (7 år sen)

  Ja det är dyrt att vara förtidspensionär med alla utgifter det innebär och pensioner som inte höjs lika mycket som allt annat! Det går knappt runt!!! Blir back varje årsskifte!!!! Orolig hur detta skall sluta!
  Ja det är klyftor i samhället minsann! Fattiga och rika.

 • Avatar Tidigare användare 2014-04-10 10:39 (7 år sen)

  Våra politiker har väl all medicin gratis, det är väl det viktigaste tycker dom, det är ju skillnad på skit och pannkaka, eller hur

 • Avatar Tidigare användare 2014-04-10 08:07 (7 år sen)

  Min m.an som benämns multisjuk fick lunginflammation. Hostmedicinen ingick inte i högkostnadsskyddet utan kostade 450:-.......inser att en mängd mediciner inte ingår men det pratar man inte om. I de debatter som nu våra politier börjar föra inför valet är ord som sjuk, pensionär och äldre helt uteslutna!! De nämns inte ens. En sorglig utveckling av vårt samhälle där stora grupper inte ens räknas längre