Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Färre smittas av klamydia

Annons

Allt färre svenskar smittas av könssjukdomen klamydia. Förra året fick drygt 37 700 personer besked om att deras sexliv hade resulterat i en klamydiainfektion, enligt preliminära siffror från Smittskyddsinstitutet. År 2008 var motsvarande siffra 42 000, vilket innebär att nedgången från 2007 håller i sig. I relation till befolkningsmängd är klamydia vanligast i Jämtland, Gävleborg och Västmanland och minst vanlig i Västerbotten, Kronoberg och Jönköping.

Vad nedgången beror på är oklart, men ökad information och gratis kondomer kan ha haft en dämpande effekt. I västerbotten, som ligger lägst i landet och som har haft den kraftigaste nedgången det senaste året, har man under en längre tid satsat på ett brett program mot spridningen av sexuellt överförbara infektioner. Några av insatserna har varit gratis kondomer på exempelvis festivaler, ungdomsarrangemang och studentkårer, utbildningsinsatser för bland annat skolpersonal och en effektiv, centraliserad smittspårning med hjälp av specialutbildade kuratorer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.