Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Manlig hälsa

En av fem svenskar har högt blodtryck

Var femte svensk har högt blodtryck och mest markant är ökningen hos personer över 65 år. Det visar siffror från Hjärtrapporten 2016 som getts ut för tionde året i rad.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-11-02
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Högt blodtryck, hypertoni, orsakar allvarliga sjukdomar som hjärtinfarkt, hjärtsvikt och stroke och är den största riskfaktorn för död. De allra flesta kommer någon gång under livet att drabbas av ett okontrollerat högt blodtryck. 2015 visade hjärtrapporten att hälften av alla mellan 65-84 år hade högt blodtryck. Det är en ökning med 9 procent i samma åldersgrupp, jämfört med 2014.

– Hjärtrapporten visar att vi står inför nya utmaningar när riskfaktorer som högt blodtryck ökar. Hjärtsjukdomarna ändrar karaktär och det behövs ny forskning för att hänga med i utvecklingen och ge fler människor ett längre och friskare liv, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

– Hälften av alla 65-åringar har högt blodtryck och riskerar att bli sjuka eller i värsta fall dö helt i onödan. Och väldigt många vet inte om det. Fler måste få sitt höga blodtryck upptäckt och behandlat, säger Johan Sundström, professor i epidemiologi och forskare med stöd från Hjärt-Lungfonden.

Annons
Annons

Läs även: Så här behandlar du högt blodtryck själv

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons