Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Cancermedicin kan bli ny behandling mot MS


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-02-25

Annons

Två forskargrupper vid Karolinska institutet har gjort en oväntad upptäckt. En beprövad cancermedicin kan ge hopp för MS-sjuka och bli ett nytt sätt att behandla MS, uppger Svt.se.

Multipel skleros, MS, är en autoimmunsjukdom, där kroppens egna vita blodkroppar angriper ryggmärg och hjärna och skadar nervvävnaden. Idag finns bromsmediciner mot MS, men en del fungerar inte på alla.

Forskarna visste att den beprövade cancermedicinen kunde minska genomsläppligheten hos blodkärl och där föddes tanken att med hjälp av medicinen täta kärlen och stänga till vägarna ut för de aggressiva vita blodkropparna hos MS-sjuka.

Annons
Annons

– För att testa den här hypotesen vände vi oss till en annan grupp som var bra på just MS, berättar Ingrid Nilsson blodkärlsforskare. Den andra gruppen, som leds av Tomas Olsson, professor i neurologi, var inte sena att hoppa på forskningsprojektet.

Metoden har testats på råttor som visade sig ge goda resultat. Tomas Olsson menar de i stort sett lyckades behandla bort sjukdomen på råttor. Nu vill forskarna inom en snar framtid dra igång ett försök där man provar medicinen som behandling vid skov på MS-patienter.

Annons
Annons

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.