Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Andningsproblem ökar risk för rytmrubbningar

Annons

Män som har problem med andningen under sömnen har med stor sannolikhet också hjärtarytmi. Det visar en ny studie där amerikanska forskare, vid bland annat Case Western Reserve University School of Medicine, i Cleveland, USA, har undersökt förekomsten och svårighetsgraden av andningsproblem under sömnen bland äldre män, 65 år eller äldre, som ursprungligen ingått i en studie om osteoporos. Syftet med studien var att ta reda på om det finns någon koppling mellan andningsproblem under sömnen och förekomsten av hjärtarytmier.

Totalt ingick 2 911 män i studien där de genomgick så kallad polysomnografi under en natts sömn i hemmet. Deltagarnas EEG, EKG, syremättnadsgrad i blodet, andningsmönster och kroppsposition studerades. Och det forskarna kom fram till var att ett högre RDI-värde kunde kopplas till en ökad risk för förmaksflimmer och förmaksfladder, samt för svårare former av kammararytmier där hjärtslagen initieras från fel del av hjärtmuskulaturen. Forskarna drar slutsatsen från sin studie att olika typer av andningsstörningar under sömnen kan bidra till olika typer av arytmier.

Annons
Annons
Annons
Annons

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.