Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Alzheimer kopplas till förlust av y-kromosomer

I takt med stigande ålder förlorar vissa män y-kromosomer i en del av sina blodceller. Något som tidigare har visat sig ge ökad risk för cancer och enligt en ny studie kan förlusten även kopplas till alzheimer.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-05-27

Annons

– Nu börjar vi förstå varför män inte lever lika länge som kvinnor och det förefaller vara förlust av y-kromosomen som är den stora riskfaktorn. Förlusten kan kopplas till ökad risk för cancer, alzheimer och kortare överlevnad hos männen, säger Jan Dumanski, professor vid Uppsala universitet och som tillsammans med forskarkollegan Lars Forsberg är huvudansvarig för studien.

Studien, som är publicerad i tidskriften American Journal of Human Genetics, inkluderade 3 000 män varav runt 17 procent av dem hade förlust av y-kromosomen i en del av sina blodceller. Trots att inte att alla män i studien som tappat y-kromosomen fick alzheimer var sambandet tydligt. Forskarna menar att det är en funktion i immunsystemet som störs när cellerna förlorar Y-kromosomen och att det leder till utveckling av sjukdomarna.

– Vi tror att alla män från 50-årsåldern och framåt skulle behöva kontrollera sina Y-kromosomer i framtiden, säger Jan Dumanski.

Annons
Annons

Förhoppningen är att på så sätt hitta de män som har högre risk för cancer och alzheimer. Men innan det är möjligt måste resultatet bekräftas av större studier.

Annons
Annons

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons