Viktigt att prata om krokig penis

Viktigt att prata om krokig penis

Peyronies sjukdom eller krokig penis är en sjukdom många lider av i det tysta, men som är betydligt vanligare än vad många kanske tror.


Sobi (Krokig penis)
Innehållet är framtaget av: Sobi (Krokig penis)

En helt rak penis vid stånd – nej det finns det ingen som har.  Den är helt enkelt skapt till att vara lite böjd uppåt, nedåt till höger eller vänster. Hur det ser ut varierar från person till person och brukar inte påverka varken sexliv, humör eller självkänsla. För den som lider av Peyronies sjukdom är dock situationen en annan.

Klicka här för att läsa mer om Peyronies sjukdom på Krokigpenis.se

Krokig penis påverkar sexlivet

Vid Peyronies är oftast böjningen så stor att det både kan göra ont och det kan dessutom vara svårt att genomföra ett samlag. Förutom böjd penis är knölar i penis, smärtsamma erektioner och problem med penetration vanliga symtom.

Så varför böjer sig penisen?

Orsaken till varför man drabbas av krokig penis är ännu inte känd – men teorierna är många. Den vanligaste förklaringen är att trauma som en plötslig stöt eller ett kraftigt slag i sin tur orsakar en liten blödning inuti penisen. När såret läker bildas ärrvävnad vilken hos vissa män tenderar att utvecklas i stora mängder. När ärrvävnaden växer till under huden på ovansidan av penis kan det orsaka en böjning. 

Fler symptom än bara böjd penis

Symtomen hos dem som drabbats av  Peyronies sjukdom kan antingen uppträda plötsligt eller utvecklas gradvis. De allra vanligaste är att penisen börjar böja sig,  kanske blir kortare samt och erektionsproblem uppstår. Det är heller inte ovanligt att känna smärta. 

Det man också vet är att Peyronies sjukdom oftast drabbar män mellan 40 och 60 års ålder, och är vanligare bland diabetiker.  Det finns dessutom en viss ärftlighet för sjukdomen. Den har även en koppling till Dupuytrens kontraktur. 

Hur många drabbas av krokig penis?  

Vissa hälsoproblem är svårare att prata om än andra. Speciellt svårt kan det vara att prata om något som drabbat våra privata kroppsdelar. Med tanke på hur många som faktiskt lider av Peyronies sjukdom så pratas det förhållandevis mycket lite om problemet, vilket är synd. Att veta att man inte är ensam med sin sjukdom kan ju vara ett sätt att lättare våga berätta om sina problem och på så vis få hjälp. Det uppskattas att ungefär 3-7% av alla män har Peyronies sjukdom och siffran kan vara ännu högre än så.

Hur ser behandlingen ut då?

Som det ser ut idag finns det ingen botande behandling för Peyronies sjukdom, men det finns däremot behandlingar som kan minska smärtan och böjningen. Det kan göras på många olika sätt – från kirurgi till mindre ingrepp. De senare omfattar allt från kosttillskott till injektioner direkt i placket.

Vilken behandling passar just mig? 

Det bästa är att tillsammans med läkaren diskutera sig fram till vilken behandling som är den mest passande. Faktorer att ta hänsyn till då handlar till stor del om hur böjd din penis är, vilket skede sjukdomen är i och hur mycket den påverkar ditt liv.

Klicka här för att läsa mer om Peyronies sjukdom på Krokigpenis.se

 


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons