Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Krokig penis förstörde Nicklas självförtroende

”Peyronies sjukdom, totalförstörde mitt självförtroende. Jag var i mitt livs bästa tid, singel och träffade tjejer ofta, när jag en dag vaknade av morgonstånd och en penis som var krökt”. Det berättar 47-åriga Nicklas.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-09-26
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Krokig penis, eller Peyronies sjukdom som det egentligen heter, är en relativit vanlig sjukdom. Exakt hur många män som är drabbade i Sverige vet man inte riktigt, men risken att utveckla sjukdomen någon gång i livet anses ligga runt fem procent.

– Hur pass vanligt det är i Sverige vet man inte riktigt, men amerikanska prevalensstudier visar på att cirka en halv  procent av de amerikanska männen har Peyronies sjukdom. Dock har många män så pass små besvär att de inte behöver söka hjälp för det, säger Jan-Erik Damber, professor och överläkare i urologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.  

Tidigare problem med krökt penis

Några år tidigare hade Nicklas fått problem med en liten krökning av penis. Krökningen påverkade dock inte hans sexliv, men han besökte en urolog ändå.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– Då fick jag höra att det var en sjukdom som heter Peyronies sjukdom men att mina besvär var så pass små vid tidpunkten att inget kunde göras och att min penis skulle återgå till det ”normala” med tiden. Och mycket riktigt var det så, men flera år senare fick jag ett återfall. Vid tidpunkten var jag i mitt livs bästa tid, drev eget företag och var ofta på dater med olika tjejer. Även om varje date inte resulterade i ett ligg så förstördes mitt självförtroende totalt, berättar Nicklas.

Kännetecknas av två faser

Vid Peyronies sjukdom bildas hård bindvävnad inuti penisen. Det gör ont och dessutom är den hårda bindväven ej elastisk som den  friska vävnaden, vilket gör att penisen böjs, vanligen uppåt.

Sjukdomen består av två faser. En akut fas där mannen oftast får ont vid erektion.

Annons
Annons

– Det är området i svällkropparna som är olika stort, vilket tyder på att akut inflammation i penis. Det är också av den anledningen som de flesta drabbade söker hjälp. De flesta har aldrig hört talas om denna åkomma, och knölarna i penis som också förändrar formen av penis vid erektion leder ofta till stor oro.

Det är först vid läkning efter en akut inflammation som patienten får en bindvävsbildning i svällkroppsväggen som är stationär. Det gör att man kan känna ett bindvävsplaque i anslutning till penis svällkroppar som kan kännas hårt och oelastisk och vid erektion blir penis kortare på den sida där plaquet sitter. Det är i det tillståndet som penis böjs. 

– Om patienten inte upplever att penis blir bättre efter den akuta fasen, ungefär ett år senare, bör man ta ställning till eventuell behandling.

Finns många oseriösa behandlingar

På nätet finns en rad tips på olika behandlingsalternativ mot Peyronies sjukdom. De allra flesta är dock verkningslösa.

– Idag kan man säga att det finns två behandlingar som ger effekt. Den tidigare, där patienten genomgår en operation för att räta ut penisen. Operationen kan innebära att penisen blir kortare. Sedan några år finns en ny typ av behandling, en injektionsbehandling som löser upp bindvävnaden. Det är samma läkemedel som används sedan tidigare för att behandla en bindvävssjukdom i händerna, Dupuytrens kontraktur, som gör att fingrarna kroknar.

Krokig penis påverkar livskvaliteten hos många

Många patienter upplever sjukdomen som både psykiskt och fysiskt besvärande. Tillståndet leder till både oro och sexuella störningar.

– En del män har en så pass krökt penis att de inte kan fullborda ett samlag. En liten del av männen upplever också att tillståndet påverkar så att de inte kan få full erektion, säger Jan-Erik Damber.

Kort om Peyronies sjukdom

 • Sjukdomen innebär att penis kröks under erektion. Orsaken är inlagringar av bindvävsämnet kollagen under huden i penisskaftet.
 • Exakt hur många som drabbas i Sverige vet man inte, men omkring fem procent av alla män beräknas drabbas av sjukdomen någon gång under sin livstid.
 • Är besläktad med sjukdomen Dupuytrens kontraktur och är vanligare hos patienter som har diabetes. Omkring fem procent av alla män beräknas någon gång under sin livstid drabbas av Peyronies sjukdom, de flesta i 50-årsåldern.
 • En mindre del av männen får stora problem i form av krokig penis och oförmåga att genomföra ett samlag.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-10-23 18:54 (3 år sen)

  Min man genom gick en operation i Uppsala , tog bort en njure med en cancer svulst i. Operationen tog ca 3 timmar och då fick han ha kateter.
  Han är helt övertygad att böjningen av hans penis blev utav katetern, hade en rak penis innan operationen och det kan ju jag intyga. HAR DETTA HÄNT FÖRUT
  Vi har inte kunnat haft samlag sedan operationen april förra året.....


Annons