Intresseområden sparade.

Krokig penis: Experten svarar på läsarnas frågor 

Kan man stoppa utvecklingen? Kommer min penis bli böjd? Ska jag operera eller låta den vara? Här svarar Jonas Richthoff, överläkare och specialist i urologi på läsarnas frågor om Peyronies sjukdom/krokig penis.  


Publicerad den: 2017-10-24
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Krokig penis: Experten svarar på läsarnas frågor 
Annons

Kan man stoppa utvecklingen av Peyronies sjukdom? 

FRÅGA:  Kan man på något sätt stoppa utvecklingen av sjukdomen/krökningen innan den skapar större problem för patienten? 

SVAR:  Hej! Genom att undvika nytt trauma alltså så att penis böjer sig på samma sätt som vid eventuellt skadetillfället. Tidigare har man beskrivit E-vitamin men tveksamt om det kan ha någon effekt. Ultraljud s.k. stötvågsbehandling har beskrivits som effektivt och skulle kunna var en möjlighet i tidigt skede. ESVL används mot njurstensbehandling och ska ha en viss effekt även mot denna typ av sjukdom kräver dock upprepade behandlingar, kostsamt går inte på högkostnadsskyddet finns på vissa privatkliniker i Stockholm.  

Annons
Annons

 

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Ska jag operera eller låta den vara? 

FRÅGA: Är 66 år gammal man gift\'för ett år sedan före ett samlag märkte att penisen var krokig neråt\'dessutom fanns det små knölar i själva penisen ca storlek en ärta. 
Jag har inga svårigheter med samlag eller har inte ont på ngt sätt. Har varit hos en urolog i Farsta, en kvinna, hon kände på och sa följande_\"Om du vill ha en operation kan det bli svårigheter vid samlag. Har du inte ont och inget hinder, kör som det är tycker jag". Dessutom har min fru har inga besvär av det alls. Men ärlig talat, den ser märklig ut. Har doktorn ngt att tilläga efter ovangivna uppgifter vill jag gärna ta del av det. 

SVAR: Har du inga smärtor och det fungerar som vanligt behöver man inte någon åtgärd. Oftast vid peyronie blir det en förhårdnad under huden som man känner denna är ju inte nödvändig att åtgärda om man inte har några besvär. Det skulle röra sig om en subkutan förändring som ett aterom dessa är dock oftast mjuka och är alltså en talgkörtelknuta, de kan bli inflammerade eller infekterade och är ju ett enkelt ingrepp att avlägsna. 

Annons
Annons

 

Böjd, men ingen smärta. Kan det vara en annan sjukdom? 

FRÅGA: Min penis är böjd sen 4 år tillbaka. Den är mer eller mindre böjd vid erektion. Däremot känner jag ingen smärta eller förhårdnad. Kan det vara nån annan sjukdom? Kan det förvärras så svällkropparna inte fungerar? Jag är snart 70 år och vill fortsätta ha ett aktivt sexliv. 

SVAR:  Hej!  Nej, har du inga problem är det inget att oroa sig över. 50% av alla som drabbas av Peyronie behöver ingen åtgärd, smärta är oftast initial men går över efter 1/2-1 år. Svällkropparnas funktion påverkas inte tvärtom är det bättre att hålla igång som vanligt. Vid längre avhållsamhet blir det oftast svårare att få funktionen att fungera om man börjar igen. Någon annan sjukdomsindikation finns inte för en Peyronie. 

Nya behandlingar för krokig penis? 

FRÅGA:  Hej. Jag fick en operation utförd för ett antal år sedan i Landskrona. Det opererades in någon form av tår på undersidan för att på det sätt motverka krökningen. Det lyckades ganska bra, men penis blev något kortare och är inget vidare på sex. Nu undrar jag finns det någon nyare metod som skulle fungera bättre eller är det helt kört för min del? Det finns en plackbildning på ovansidan av penis. 
Med vänlig hälsning Rolf 

SVAR:  Tidigare fanns beskrivet att man la in transplantat på de områden där man haft förhårdnaderna denna metod har man gått ifrån mer då det blir ärrbildning och då det är ett besvärligare ingrepp.  

Nu har vi Xiapex, injektionsbehandling som ett alternativ. Xiapex injiceras in i placken för att lösa upp dem. Injektionerna gives 2 gånger på rad inom 1 vecka därefter utförs traktionsbehandling i 6 veckor och utvärdering inför eventuellt ytterligare injektionsbehandlingar.  

ESVL har också kunnat visa sig vara ett alternativ i lindrigare fall men finns inte inom offentlig sjukvård endast några privatkliniker tillhandahåller denna utrustning och man kan inte få den rabatterad i nuläget. 

Krökning precis under ollonet – vart ska jag vända mig? 

FRÅGA: Hej!  Jag upptäckte för ca 2-3 månader sen att min penis började böja sig svagt åt vänster (krökningen börjar precis under ollonet och ca en till en & halv cm ner mot roten) & fortsatte göra så under någon månad till min stora förtvivlan! Jag tror, men är inte säker, att den inte böjer sig mer än vad den redan gjort!  
 
Alltså vart ska jag vända mig för att få hjälp med detta? Det är extremt påfrestande för självförtroendet & jag har inte ens vågat berätta för min fru liksom! (Har inte direkt haft några svårigheter och sex mer än att självförtroendet är lika med noll vilket kanske kan ha påverkat kraften i erektionen något. Har dock kunnat löst det med en penisring.  

 Ännu bättre fungerade det med potenshöjande läkemedel som gjorde ALLT bättre! Uthållighet, hårdheten osv vilket också hade en STOR positiv inverkan på det sargade självförtroendet!) Kan inte påstå att det gör direkt ont vid erektion mer än då & då på morgonen. Finns INGEN situation som jag kan relatera till skulle kunna ha orsakat detta utom möjligen en händelse då jag och min fru haft sex så glömde jag ta av mig penisringen och sov med den hela natten! När jag vaknade har jag för mig det värkte en hel del men tror att det gick över redan samma dag! Utöver det finns det ingen händelse överhuvudtaget som skulle kunna ha orsakat detta!  
 
HJÄLP HJÄLPHJÄLP! Vad ska jag göra??? Innan ”detta” skedde var min penis i erigerat tillstånd 18 cm lång & 13 cm i omkrets. Nu skulle jag inte ens tänka tanken att mäta den! (Att jag vet måttet så exakt beror på att jag & min fru lät göra en exakt avgjutning av min penis och som sedan fungerar som en dildo)  
 
Vart vänder man sig & vad F*N kan man göra åt detta?!? Nått måste man väl kunna göra eller är detta besående???? Evigt tacksam för svar!!! //En 36-åring förkrossad make i desperat behov av råd, tips & hjälp! 

 

SVAR:  Detta tillstånd är välkänt du rekommenderas kontakta närmaste urolog gärna ta en bild med dig till urologen på snoppen i eregerat tillstånd. Man kan använda sig av medicinsk behandling en ny medicin som heter Xiapex 

En injektionsbehandling som ges i omgångar löser upp det förhårdnade placket (som bildats och gör att snoppen blir oeftergivlig på en sida vilket medför att den blir böjd i erigerat tillstånd). Denna behandling kan upprepas i 3 seanser. Om den inte blir bra kan även en mindre operation utföras för att åtgärda det hela s.k. upprätningsoperation denna görs som dagoperation 

 

Frågorna och svaren kommer från en chatt om krokig penis som Netdoktor anordnade i oktober 2017. Här kan du läsa alla frågor och svar från chatten:  Fråga doktorn – Krokig penis 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-12-5 18:53 (3 år sen)

  Hej ! Min penis är böjd åt vänster, kan man opereras för sånnt? Vilka utför sådana operationer? Pris? Mvh.

 • Avatar 2019-01-6 20:29 (4 år sen)

  Jag har tagit behandling med Xiapex, 4 gånger 7500:-+ resor+ ledigt från arbete och ingen förbättring. Troligtvis kunde läkaren i Skärholmen inte sin sak, han var positiv hela tiden, tills vi skulle ta 5:e injektionen, Då kollade han upp ordentligt med koksaltlösning och sa att det kommer inte att gå, allt var bortkastat.Men vi får operera sa han då, du får en tid inom 5 veckor. Han återkom aldrig med någon tid.Fick till slut operation inom landstinget och förminskning som resultat, har inte haft samlag med min fru på 4 år nu.Fattigare och framförallt besviken på dagens vård.

 • Avatar Tidigare användare 2018-09-1 12:53 (4 år sen)

  Ja delvis var informationen bra, men då min penis nästan går 90gr böjning i stånd så kan jag inte genomföra ett samlag. Så därför undrar jag var jag kan få denna sprutmetod utför i o om kring Skåne. Har läst att Karlshamns Lasarett varit med på en studio i att spruta, kan det finnas någon där som utför denna sprutning? Har läst att det skall vara en utbildad som skall göra detta MVH Arne Nilsson

 • Avatar Tidigare användare 2018-04-23 19:53 (4 år sen)

  Det sista svaret tycker jag är uruselt. "Snoppen blir oeftergivlig i erigerat tillstånd". Är det något bra eller dåligt? Är det botande?