Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Krokig penis – vanlig sjukdom

Peyronies sjukdom, även kallat krokig penis är en sjukdom där penisen har en böjning, oftast uppåt. I Sverige beräknas cirka fem procent av alla män vara drabbade av Peyronies sjukdom.


Publicerad den: 2016-09-20

Annons

– Dock kan mörkertalet vara stort då skam kring sjukdomen kan uppstå och man avstår från att söka hjälp, säger Einar Brekkan, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Vid allvarliga fall av Peyronies sjukdom kan penisen vara böjd i 90 graders vinkel.

Varför och när man drabbas av Peyronies sjukdom är ännu oklart. Sjukdomen kan uppkomma under en dag och ha en utveckling på ett par veckor eller månader.

– Det är olika hur snabbt sjukdomen uppkommer men man vet att det hela börjar med en inflammation i svällkroppen i anslutning till hinnan som omsluter svällkroppen. Detta är oftast en smärtsam period. Efter några veckor, ibland månader, känner patienten en förhårdnad och upplever oftast en formförändring av penis, säger Einar Brekkan.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Det man också vet är att sjukdomen är vanligast förekommande hos de med diabetes, men också att det finns en viss ärftlighet. Peyronies sjukdom kan inte uppkomma som en biverkan av mediciner eller andra sjukdomar. Inte heller av olika matvanor eller sysselsättning.  

– Inledningsvis utvecklar patienten knölar eller så kallade förhårdnader i penis som initialt är smärtsamma. Samtidigt, eller något senare, sker en formförändring, alltså en snedhet vid erektion, vanligast en böjning uppåt. När sjukdomen fortskrider blir penis generellt kortare. Ju hårdare erektion patienten har, desto mer böjer sig penis.

Det vilar en frustration hos många av de män som lider av krokig penis. Då tillståndet leder till sexuella störningar kan vardagen bli svårhanterlig. Knölarna i penis i relation till den förändrade formen vid erektion leder ofta till stor oro, menar Einar Brekkan, som ofta träffar patienter med sjukdomen.

Annons
Annons

– De sexuella störningarna är dels rent mekaniska, det vill säga man kan inte få in penis, dels psykogena med erektionssvårigheter som konsekvens av den förändrade formen och längdminskningen. Men också på grund av de smärtor sjukdomen medför.

Behandling av Peyronies sjukdom - krokig penis

Att diagnostisera Peyronies sjukdom är inte vidare svårt. Då sjukdom är tydlig i sin form samt de smärtor som uppkommer i penis och förhårdnaden krävs det sällan en undersökning för att sätta diagnos. Att behandla krokig penis är dock inte lika enkelt.

– Genom åren har en mängd olika behandlingar provats. Man har i huvudsak riktat in sig på substanser som kan modifiera inflammationstillståndet eller påverka ärrvävnaden. Operativt har man försökt ta bort placket (knölen). Dessa terapier har dock resulterat i bortfall av erektion, vilket även har varit fallet vid modernare teknik som mikroskopi och laser, säger han.

De behandlingar som finns är alltifrån tabletter till injektion, operation eller implantat. Dock har flertalet av behandlingarna dålig eller till och med utebliven effekt, menar Einar Brekkan. Det i sig leder till viss oro och hopplöshet och många män tar då saken i egna händer. På nätet sälj många ”hjälpmedel” som på olika sätt ska underlätta problemet.

– Det är inte att rekommendera. Man kan, utan avancerade sträckapparater själv försöka räta ut böjningen vilket kan förbättra situationen. Men tala alltid med en urolog först.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons