Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

6 vanliga frågor om Peyronies sjukdom (krokig penis)

Krokig penis, Peyronies sjukdom, är en relativt vanlig sjukdom. Exakt hur många män som är drabbade i Sverige vet man inte riktigt, men risken att utveckla sjukdomen någon gång i livet anses ligga runt fem procent. Här är sex vanliga frågor och svar om sjukdomen. 


Publicerad den: 2018-08-06
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

6 vanliga frågor om Peyronies sjukdom (krokig penis)
Annons

 

1. Varför blir penisen böjd eller krokig?

Orsaken till böjningen vid Peyronies sjukdom är att bindväv, också kallat plack, bildas i penisen. Bindvävsknölen växer till sig vilket gör att den böjer sig.

2. Är det alltid Peyronies sjukdom om penisen är böjd?

Nästan inga män har en helt rak penis vid erektion. Den kan böjas lite uppåt, nedåt eller åt någon sida.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Vid Peyronies sjukdom kan krökningen dock göra så att man har svårt att genomföra ett samlag och ge upphov till smärta.  

3. Vad är symtomen vid Peyronies sjukdom?
  • Smärta vid erektion
  • Förhårdnad på snoppen
  • Krökning vid erektion

4. Vem kan drabbas av Peyronies sjukdom?

Orsaken till varför vissa drabbas av sjukdomen är ännu okänd. Men den är vanligare bland diabetiker och det kan finnas en viss ärftlighet. Sjukdomen drabbar framför allt män som är mellan 40 och 60 år. Dessutom tror man att sjukdomen kan orsakas av ett trauma, som ett slag eller brytning av penis.

5. Kan samlag ge skador?

Nej, däremot kan vissa få ont och krökningen kan göra det svårt att genomföra ett samlag. Smärtan kan i sin tur leda till att man tappar lusten och erektionen.

Annons
Annons

Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes: Det här behöver du veta »

6. Hur behandlar man Peyronies sjukdom?

Man kan behandla sjukdomen med både kirurgi och icke-kirurgiska behandlingar, såsom kosttillskott och injektioner. Dock är det väldigt varierande hur bra de fungerar.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2020-02-2 19:46 (3 år sen)

    Min man genom gick en operation för att ta bort ena njuren med en cancertumör i. Efter den operationen o den läketiden, upptäckte vi att hans penis var krokig ca 90 grader! Detta var inte innan beskedet med cancern!
    Vi träffades ett halvår innan cancer beskedet och vårat kärleksliv var hett.
    Han har opererat sej i Uppsala i dec förra året för sned penis. Men nu efter ca 2 månader ville vi så gärna pröva!! Penisen hade inte rätt ut sej utan blivit ännu snedare. Pust hur gör vi.. Mycket känsligt kämpigt för mannen. Mvh


Annons