Fråga doktorn

Fråga   Manlig hälsa

Trombyl minskar risken för t ex stroke och hjärtinfarkt

Hej! Jag äter sedan 2 år trombyl(recept från läkare)endast i förebyggande syfte.Har ej haft hjärtinfarkt eller något liknande problem. Jag har högt blodtryck och äter enalapril 20mg,seloken zoc 100mg och amiloferm 25mg+för diabetes mindiab och metformin.min fråga är: Kan jag sluta med trombylen då jag hört på radion bl.a att det kan göra mer skada än nytta p.g.a blödningar i mag-tarmkanalen + hjärnan.Detta skulle hgälla oavsett vad jag förstår om man äter trombyl eller magnecyl då det innehåller acetylsalicylsyra. tacksam för svar.

Svar:

När det gäller acetylsalicylsyra (ASA) som den verksamma substansen i Trombyl heter så har det visat sig i många studier att det minskar risken för att utveckla kardiovaskulära sjukdomar såsom stroke och hjärtinfarkt. Biverkningarna som kan uppstå är ffa blödningar från mag- och tarmkanalen. Den dos som har visat sig ha en mycket god effekt med ett minimum av biverkningar är 75 mg ASA dagligen.

European Association for the Study of Diabetes (EASD)och American Diabetes
Association (ADA)vilket är två stora organisationer rörande diabetes anser det vara i enlighet med vetenskap attt ge ASA som primärprevention vid typ 2 diabetes.

Primärprevention innebär att vi ger ASA till patienter som inte tidigare haft någon stroke eller hjärtinfarkt (förebyggande syfte). Svenska Läkemedelsverket har bedömt att det i nuläget saknas tillräckligt vetenskapligt underlag för att generellt rekommendera ASA som primärprevention vid diabetes, på grund av en måttlig effekt som måste balanseras mot risken för gastrointestinala blödningar.

Det finns också studier som talar för att diabetiker har sämre effekt av ASA än icke diabetiker vilket vi kallar för ASA-resistans.

Jag brukar rekommendera ASA hos patienter med typ 1 eller 2 diabetes som har ärflighet för hjärt-och kärlsjukdom, som är över 40 år gamla, har högt blodtryck, röker samt hos patienter med diabetes som har höga blodfetter, läckage av äggvita i urinen och där inga kontraindikationer föreligger. Detta i enlighet med rekommendationerna från EASD och ADA. Jag rekommenderar inte att du slutar med Trombylet av rädsla för biverkningar då du nu har haft medicinen i två år utan några biverkningar. Vid eventuellt tveksamhet rekommenderar jag att du tar en förnyad diskussion med din läkare.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Kan man stoppa utvecklingen av Peyronies sjukdom?

2017-10-17 | 11:18

av Jonas Richthoff

Ska jag operera eller låta den vara?

2017-10-16 | 16:14

av Jonas Richthoff

Böjd, men ingen smärta. Kan det vara en annan sjukdom?

2017-10-16 | 16:10

av Jonas Richthoff

Nya behandlingar för krokig penis?

2017-10-16 | 16:09

av Jonas Richthoff

Krökning precis under ollonet – vart ska jag vända mig?

2017-10-15 | 22:34

av Jonas Richthoff

Kommer min penis bli böjd?

2017-10-13 | 16:53

av Jonas Richthoff

Kan smärta i testiklarna hänga ihop med Peyronies sjukdom?

2017-10-13 | 16:22

av Jonas Richthoff

Finns det någon metod för att räta ut krökt penis?

2017-10-11 | 15:51

av Jonas Richthoff

Utslag på förhuden

2017-10-11 | 09:12

av Jonas Richthoff

Erfarenheter vid sfinkterrekonstruktionsoperation

2017-03-7 | 09:21

av Jan-Erik Damber

Androxen

2014-10-13 | 14:36

av Magnus Fall

Allmänläkare

2014-10-13 | 14:18

av Magnus Fall

Potenshjälp utan piller?

2014-10-13 | 14:15

av Magnus Fall

När ska man kontakta läkare?

2014-10-13 | 14:10

av Magnus Fall

Har jag erektionsproblem?

2014-10-13 | 14:10

av Magnus Fall


Annons
Annons
Annons
Annons