Fråga doktorn

Fråga   Manlig hälsa

Fråga: Sterilisering

Hej, Jag är 21 år gammal och har under några år tänkt mig en vasektomi. Jag är nu helt bestämd, och efter att ha pratat mycket med familj och vänner har jag dessutom fullt stöd att göra det. Nu är det så att för 45 år sedan skrevs en lag som säger att jag inte får göra det, för jag är under 25. Men samtidigt är jag myndig och får göra precis vad jag vill. Jag var för en vecka sedan till en urolog, som sa precis det till mig. Han kan inte göra det för att jag måste vara 25, men samtidigt såg han till att vara väldigt tydlig med att det är mitt beslut och ingen annans. Då undrar jag - hur gör jag för att få steriliera mig? Jag har haft kontakt med många nu, som alla skickar mig vidare. Är man under 25 finns enligt lagen möjlighet att göra det om man har en medicinsk eller genetisk åkomma som gör det passande. Det har inte jag, så jag har ingenting att kryssa i på socialstyrelsens blankett. Jag är myndig och vill utföra en vasektomi. Hur gör jag? Folk jag kontaktar angående det här, på socialstyrelsen och inom vården spekulerar alla väldigt mycket, men ingen verkar ha intresse eller kunskap att ta reda på mera och hjälpa mig. Tacksam för svar

Svar:

Hej,

Enligt steriliseringslagen från 1975 får, som du redan vet, Socialstyrelsen lämna tillstånd till sterilisering för den som fyllt 21 år, om det föreligger beaktansvärd risk för att arvsanlag som kan medföra allvarlig psykisk störning, svårartad kroppslig sjukdom eller svårt lyte av annat slag överförs till avkomling. Något av dessa villkor föreligger tydligen inte i ditt fall.

Anledningen till att det bland annat finns en 25-årsgräns är att man i lagen utgår från förutsättningen att ett steriliseringsingrepp upphäver fortplantningsförmågan för all framtid. Det är med andra ord ett oåterkalleligt ingrepp.

Det enda du kan göra för att få en vasektomi utförd är att ansöka om detta hos Socialstyrelsen och ange varför du inte kan vänta med ingreppet tills du fyllt 25 år.

Socialstyrelsens beslut kan inte överklagas. Det hindrar dock inte från att du kan ansöka på nytt, när du anser att nya omständigheter tilllkommit.

Med vänlig hälsning
Ulf Eveland