Fråga doktorn

Fråga   Manlig hälsa

Fråga: Stark smärta i penis vid samlag och orgasm

Diagnos sökes.

För 10 år sedan uppsökte jag en doktor för att jag började få ont i en punkt överst i pungen på höger sida vid samlag. Han tog PSA-prov och konstaterade ett något för högt PSA-värde och skrev remiss till Urologen vid MAS, Malmö. Där konstaterade man prostatacancer och opererade 1999 och nu bedöms jag fri från cancern.

Det första året efter operationen var penisen böjd som en banan vid erektion vilket omöjliggjorde samlag. Urologen talade om att man kunde operera den rak men efter ett tag raknade den av sig själv och är nu alldeles rak.

Däremot har jag fortfarande ont i samma punkt som före operationen. Det har blivit avsevärt värre, jag får erektion (utan Viagra) och allt fortskrider som vanligt till strax före orgasm. Då börjar det göra ont och jag vet att det kommer att göra mycket ont om jag fortsätter så av psykologiska skäl kan jag i allmänhet inte fortsätta. Om jag lyckas fortsätta och får orgasm gör det så ont att jag ligger och kippar efter andan i flera minuter.

På urologen har man undersökt, röntgat, magnetröntgat, opererat bort en sädesledare mm. Dessutom har en bråckspecialist och en neurolog undersökt mig, så man har verkligen försökt lösa problemet men inte lyckats och nu har man gett upp.

Jag tycker att det är märkligt att man inte kan ställa diagnos trots att jag mycket exakt kan ange punkten där det gör ont. Urologen nämnde i samband med operationen av sädesledaren att sädesledaren kom från en körtel eller vad han nu sa (Jag har glömt exakt vad han sa) och att man kan operera bort den utan biverkningar. Jag har försökt föra det på tal men läkaren säger att det inte skulle hjälpa.

Sedan har jag läst om något som heter Peyronies sjukdom på Internet. Jag vill inte kritisera de läkare jag varit i kontakt med men jag tror att mitt problem liggger i utkanten av deras kompetens och att de inte känner till någon med lämpligare kompetens. Jag är övertygad om att det går att ställa rätt diagnos och lösa problemet om jag kommer till en läkare med rätt kompetens. Vad anser Netdoktorn? Hur skall jag komma vidare?

Svar:

Dina frågor är svåra att svara på. Den smärta du kände längst upp i höger punghalva berodde sannolikt inte på den botbara prostatacancer som du visade dig ha.

Att penisen var böjd efter operationen berodde troligen på att man tagit bort prostatakörteln och på det viset förkortat urinröret. Krökningen på penis har ju raknat nu, troligen eftersom urinröret har blivit något längre och det är bra.

Det är också bra att du kan få erektion utan att ta tabletter för detta.

Jag tror däremot inte att du har Peyronie´s sjukdom, vilket innebär att penis är krökt eller böjd.

Den smärta du känner i penis strax före och under orgasmen kan till exempel bero på
något slags spänningstillstånd i musklerna kring sädesledaren eller vara en så kallad nervsmärta från någon av nerverna i området runt penis. Att det skulle bero på ett övertryck i sädesledaren är mindre troligt då det gått 10 år sedan prostataoperationen, då sädesledarna också delades.

Att ta bort bitestikeln (den körtel du nämner i din fråga), som sädesledaren kommer ifrån, kommer nog tyvärr inte att kunna hjälpa dig heller.

Sädesblåsorna tas också bort vid operation av prostatacancer, så här kan problemet med smärtan inte heller finnas.

Kanske en erfaren smärtexpert kan hjälpa dig genom att bedöva de nerver som ger denna smärta. Något annat förslag har jag desvärre inte att ge dig.

Med vänlig hälsning
Leif Abramsson
överläkare


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Farligt att ta testosteron för långt tid?

2020-09-17 | 08:03

av Mats Holmberg

Undersöka testosteronbrist på vårdcentral?

2020-09-16 | 21:47

av Mats Holmberg

När sätts tablettbehandling in för testosteronbrist?

2020-09-16 | 20:33

av Mats Holmberg

Kan underligande orsaker ligga bakom låga värden av testosteron?

2020-09-16 | 18:11

av Mats Holmberg

Varför får inte kvinnor hjälp vid testosteronbrist?

2020-09-16 | 12:14

av Mats Holmberg

Acne vid Testosteroninjektioner

2020-09-15 | 13:59

av Mats Holmberg

Kan testosteron höja sexlusten?

2020-09-15 | 13:38

av Mats Holmberg

Personlighet och testosteronbrist

2020-09-7 | 12:36

av Mats Holmberg

Hur vet man att man har brist på testosteron?

2020-09-7 | 12:50

av Mats Holmberg

Prova att ta testosteron trots normala nivåer?

2020-09-7 | 14:26

av Mats Holmberg

FINNS MANLIGT KLIMAKTERIUM?

2020-09-15 | 10:38

av Mats Holmberg

Kan jag ha brist på testosteron?

2020-09-13 | 15:27

av Mats Holmberg

Ligger inom referensvärdet - men mår så himla dålig

2020-09-14 | 15:15

av Mats Holmberg

Är det brist på testosteron???

2020-09-9 | 17:48

av Mats Holmberg

Svårt med utlösningen på grund av testosteronbrist?

2020-09-7 | 12:33

av Mats Holmberg


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons