Forum Manlig hälsa


Pneumothorax (lung kollaps)

Jag har nu under det senaste halvåret råkat ut för en sk pneumothorax då det blir ett hål på lungsäcken och lungan faller ihop. Jag kan då ibland få lite svårt att andas samt rygg och nack smärtor. När jag ligger på rygg kan man känna att det "bubblar" från hjärtsäcken då det ligger luft där. Vilket gör det jobbigt att somna om nätterna. Efter 2 gånger på sjukhus med dränage funderar jag på en operation då detta har hänt mig sammanlagt 10 gånger nu. Är det några andra som har haft samma besvär samt symptom som jag? Tacksam för svar.

Hejsan, min syster har samma problem som du fast hon har haft det 20 gånger, haft dränage flera gånger och opererats 2 gånger, för ett tag sedan opererade hon vänster lunga och den har inte kollapsat mer efter operationen men inte långt efter det kollapsade den andra lungan och hon fick operera den också, det var inte ens en vecka sedan och hon ligger för tillfället på sjukhus och operationen gick bra men hon har fortfarande drän och ett hål på ca 2 cm men läkarna säger att det är inte farligt och den kommer läka ihop ganska så snart, när vi åkte in hade hon 11 cm stort hål, det var det största hon haft. Den första operationen verkar ha lyckats för hon har inte haft några fler hål på den, får hoppas att det håller på den andra nu också och hoppas att det löser sig för dig också :)


Okej hon måste ha det ännu bedrövligare än mig,som inte trodde det kunde bli värre. Vet du vad operationen har för biverkningar/vilotid och allt det här? Har inte fått något riktigt svar av någon läkare än och du kanske är lite insatt av detta numera då? Tack!


Tvivlar på att denna tråd lever, men jag kan ge ut lite erfarenheter jag har fått under dom 5 senaste åren av SPONTAN-Pneumothorax och hoppas någon annan hittar denna tråd. Jag har under flera år dragits med Pneumothorax i båda vänster -höger lunga utan direkt bra behandling enligt "Mig" jag har läst mycket om det och både skrämt upp mig själv och tänkt dåliga tankar kring det. Men i alla fall efter ett X-antal Spontana Pneu-fall "Drän", så blev jag iväg flyttad med Remiss till S-vall sjukhus. Därefter så fick jag direkt prata med en Thorax-kiurg specialist som då sade till mig att det var mycket märkligt att dom inte gjort något tidigare samt inte tänkt ens på en operation. Han bestämde sig sedan för att han ville göra ett ingrepp på mig på "Höger lunga " då han skulle avlägsna toppen där jag hade dessa luftbubblor som skapar själva kollapsen i lungsäcken. "Mer om operation a.n.g saker m.m kan ges via pm." Jag godtog så klart denna operation och har genom gått den med en säkrare vardag för mig själv. Så om du sitter i en sits och har haft 2-3 spontana Pneu- fall där du har lidit och vistats på sjukhus så har du rätten till en operation, enligt läkaren jag har talat med. Några sista ord, om du lider av detta så ska du ABSOLUT inte DYKA eller FLYGA!!! Pneumothorax enligt mig kan komma vid jobbig stress och väldigt tunga lyft främst hos män som är lång och smal samt mellan 20-40 års ålder.


hej jag fick pneumothorax för 4 veckor sen så min fråga är när kan man böra träna ? mvh patrik

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons