Forum Manlig hälsa


Forumtråd: Lågt testosteron

Hej.

Jag skall genomgå provtagning om några dagar för att klargöra om jag har låga testosteronnivåer. Jag är strax under 50 år och har sedan tidigare diagnosen hypotyreros vilket jag medicinerar för sedan 2014, jag är idag välinställd på levaxin och liothyronin . Att jag nu även misstänker testosteronbrist är för att jag har typiska symtom som låg/obefintlig sexlust, Svettningar utan prestation. Låg el obefintlig initativförmåga. Humöret svänger fram och tillbaka och jag har lätt till tårar, känner mig extremt känslig. Vissas dagar känns allt hyfsat och andra dagar är det skit. Utöver det har jag även bukfett som jag aldrig tycks bli av med trots regelbunden motion och mindre matintag. Jag sover Max 4-5 timmar per natt och för längre sömn måste jag ta antingen insomningstabletter el tillskott av melatonin (vilket jag helst vill undvika) Jag har även blivit markant muskelsvagare de sista 10 åren och prestationen känns alltid som sämre trots att jag har bra kondition i övrigt. Jag klarar idag av att löpträna på band 3-4 dagar i veckan men som sagt styrketräning är bara att utesluta.

När jag insjuknade i hypotyreos som missade läkaren det och ställde diagnosen depression vilket resulterade i felbehandling med antidepressiva under två års tid. Under tiden hade jag skyhöga kortisolvärden och gick upp enormt i vikt vilket resulterade i en buffalo hump i nacken som senare fick tas bort med hjälp av fettsugning. Kirurgen som undersökte detta såg genast att jag hade obalans i kroppen och ville inte operera innan man hade koll på hormonerna. Min läkare vägrade skriva remiss till medicin och påstod att jag snarare led av generellt ångestsyndrom än Cushings och ville hellre skicka mig till Psykiatrin än till somatiken för vidare utredning. Det resulterade i att jag själv skrev en egenremiss och då fick jag äntligen hjälp av medicinspecialist. Därefter kunde jag sluta med antidep och få korrekt hjälp istället. Redan då var det på tapeten med ev testosterontillskott men det blev aldrig så. Jag har testat mig på vårdcentralen och enligt dem hade jag då för dem normala värden trots angivna symtom.
Det ska också tilläggas att jag misstänker att orsaken till mina problem idag kan bero på att jag dumt nog i 20 års åldern hade en kortare period med missbruk av anabola steroider. Jag har tagit upp detta med min dåvarande medicinläkare men han trodde inte att detta hade ett samband. Detta har jag senare fått klargjort att det visst kan ha. Det är som sagt snart 30 år sedan jag var korkad och tog preparat men jag inser att detta kan ha bidragit till mina nuvarande besvär. Jag är helt emot allt vad den här typen av missbruk står för då jag mådde för jävligt under ett helt år efter jag slutat och framförallt att jag vet bättre idag vilka konsekvenser det kan få för hälsan på lång sikt. Jag söker alltså hjälp för att mina besvär påverkar mitt liv och min vardag och min familj och inte som något tillskott för att kunna missbruka igen. Jag har varit helt ärlig i frågeunderlaget som jag fått inför mitt stundade specialistbesök men nu säger ett par av mina vänner att jag inte borde nämnt detta eftersom jag troligen inte kommer att få hjälp pga tidigare AAS missbruk.

Det var lite (el mycket om min historik).

Nu är jag orolig för att jag kommer att bli nekad hjälp om det visar sig att mina symtom stämmer med låga testosteronvärden pga av en ungdomlig dumhet.

Är där någon som har erfarenhet av detta el möjligen någon med medicinsk expertis inom området som kan svara generellt om mina chanser till hjälp?

Tack på förhand!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons