Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Manlig hälsa

Vad är manlig hälsa?

Erektionsproblem, håravfall, könssjukdomar, testosteronbrist och inkontinens är bara några av de problem som faller inom kategorin Manlig hälsa. – Det handlar om halva mänsklighetens problem, säger Stefan Arver, Netdoktors expert på manlig hälsa.
Annons

Svenska män dör lika ofta som kvinnor i hjärt- och kärlsjukdomar, med enda skillnaden att män i snitt dör tre till fem år tidigare jämfört med kvinnor. Enligt Stefan Arver, docent endokrinologi, Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Netdoktors expert, beror detta delvis på att männen plågas mer än kvinnorna.

– Män har en oftast andra levnadsförhållanden än vad kvinnor har. Sprit, rökning och övervikt är stora bidragande faktorer till att män i snitt lever kortare liv, säger Stefan Arver.

Med drygt 15 års erfarenhet inom manlig hälsa har Stefan Arver under de senaste fem åren märkt av en tendens att män ändå blivit bättre på att ta ansvar över sin hälsa. Men det sker på ett begränsat sätt.
– Det märks att män söker nya informationsvägar för att få svar på&nbspsina frågor om kropp och hälsa. De gillar att kika i dörröppningen utan att exponera sig, därför är det många som söker information via till exempel Internet.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Män besöker rent generellt vården betydligt senare än vad kvinnor gör, vilket innebär en ökad risk att de redan avancerat i en sjukdom och det blir därmed svårare att behandla eventuell sjukdom.
– Det är inte ovanligt att män dröjer fyra till fem år innan de söker hjälp för till exempel erektionsproblem, man vill skjuta problemen under mattan. Men detta kan få förödande konsekvenser då erektionsproblem kan vara ett tecken på att man i framtiden kan drabbas av en hjärtinfarkt. Har man till exempel erektionsproblem, höga blodfetter och högt blodsocker bör man ställa sig frågan kan det vara några fel på mina blodkärl, och uppsöka en läkare, säger Stefan Arver.

Anledningen till att forskare tror att det finns en koppling mellan hjärt- och kärlsjukdom och erektionsproblem är bland annat för att en allmän kärlsjukdom som omfattar såväl kranskärl som blodkärl som&nbspförser svällkropparna i penisen med blod. Därför uppmanar Stefan Arver män att våga ta kontakt med läkare så att man i tidigt skede kan upptäcka ifall man ligger i riskzonen för att drabbas av någon allvarligare sjukdom.
– Män över 45 år bör genomgå en enklare hälsokontroll där man mäter blodtryck, blodfetter och blodsocker för att kunna utesluta svårare sjukdomar, menar Stefan Arver.

Men det är inte bara hjärt- och kärlsjukdomar som gör sig påminda hos män. Prostatacancer som är den vanligaste cancerformen hos män i Sverige drabbar årligen omkring 10 000 män. Det kan dröja relativt länge innan en cancertumör i prostatan ger några symtom, men besvären kan visa sig i form av att man behöver kasta vatten ofta, att strålen är svag och att det droppar efter att man är klar. Stefan Arver berättar att det i dagsläget läggs ner mycket resurser på prostatacancer.
– Den här typen av cancer är jättevanlig. Varje år får alltså cirka 10 000 svenska män diagnosen prostatacancer, därför jobbar nu forskare och läkare med att förbättra diagnostiken. Läkare behöver i första hand bli bättre på att skilja på allvarlig och mindre allvarlig cancer, så att de som är i störst behov av vård får det så tidigt som möjligt, säger Stefan Arver.&nbsp

Annons
Annons

Förutom de redan uppräknade problemen finns det en rad mindre allvarliga sjukdomar och symtom som män kan råka ut för. Stefan Arver sammanfattar ett par råd som de flesta män bör ha i åtanke.
– En av de allra viktigaste sakerna att tänka på för att undvika en för tidig död i form av hjärtinfarkt, eller annan sjukdom, är att försöka leva så sunt och hälsosamt som möjligt. Övervikt är ett vanligt förekommande problem hos män och har man väl kommit in i överviktskarusellen kan det vara svårt att ta sig därifrån. Så, tänk på att äta och dricka med måtta, avslutar Arver.&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons