Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Penis- och blåstömningsbesvär - här svarar urologen på läsarnas frågor

 Vad ska man göra om man fått impotensproblem på grund av depression och antidepressiva läkemedel? Och är det farligt att inte kunna tömma blåsan ordentligt? Här svarar urologen Jonas Richthoff på läsarnas frågor om urologiska besvär.


Publicerad den: 2018-11-29

Penis- och blåstömningsbesvär - här svarar urologen på läsarnas frågor
Annons

Den 27 november kunde Netdoktors läsare chatta med Jonas Richthoff, urolog och kirurg på Ljungby lasarett, om urologiska besvär. Här nedan kan läsa fem av de frågor och svar som kom in under chatt-tillfället. Här kan du ta del av all frågor och svar som kom in under chatten!

Svårt att tömma blåsan - är det skadligt?

Läsarfråga:

Har svårt både med att börja kissa och att tömma blåsan trots att det tränger på. Är detta skadligt?? / 80 årig kvinna som haft besvären en längre tid. 

Jonas Richthoff svarar:

Hej!

Annons
Annons

Man bör kolla upp hos urolog hur mycket urin som är kvar i blåsan efter man har tömt den så man inte fått en uttänjning av blåsan. Detta görs med ultraljud så kallad bladderscan. Kan göras på vårdcentral. Har man ingen kvar urin kan man prova medicin som minskar trängningarna så kallad antikollinerg medicin t.ex Vesicare eller Betmiga. Har man blod urinen bör man göra cystoskopi.

Erektil dysfunktion efter depression och antidepressiva läkemedel

Läsarfråga:

Hej! Är en man på 60 år. Fick diabetes 1998, det fungerade hur bra som helst fram till augusti 2012 då jag fick en depression och fick prova en massa olika antidepressiva läkemedel. Äter en sort som heter venelafaxin nu. Nu har det gått mer än 6 år och jag kan inte få det att fungera. Är gift vet inte vad jag ska göra. Hoppas på hjälp. Med vänlig hälsning / Clarence.

Jonas Richthoff svarar:

Hej!

På detta område har det hänt en hel del, man kan kolla upp sitt testosteronvärde till att börja med. Är detta lågt kan det medicineras antingen med gel dagligen eller injektion var tredje månad. 

Annons
Annons

Har man normalt testosteron och ändå dålig funktion kan prova Sildenafil 50-100 mg, 30-40 minuter före samlag. Alternativet är Cialis som har längre halveringstid tages en gång max var tredje dag. Dessa är inte rabatterade. Alternativet är Bondil ett uretralstift som förs in genom urinröret och ger lokal erektion det sista alternativet är injektionsbehandling Caverject eller Invocorp vilket är en spruta direkt in i svällkropparna. Dessa brukar ha god effekt om ovanstående inte hjälpt.

Dock är 50 procent av all erektil dysfunktion psykologisk det kan också vara bra att söka som par till sexolog för rådgivning.

8-åriga sonen har för trång förhud

Läsarfråga:

Min son som är 8 år börjar gråta när han drar tillbaka förhuden så han vill helst inte göra det. Ska han kunna göra det och ska det göra ont? Jag vet inte om han bara tycker att det är obehagligt eller om det verkligen gör ont. Hur göra? Tack!

Jonas Richthoff svarar:

Hej!

Finns två alternativ angingen använda sig av grupp 3-4 steroid salva i 6-8 veckor eller är en partiell eller total omskärelse. Vänd er till distriktsläkare för remiss till urolog. Detta är sannolikt en förhudsförträning eller sammanväxning av förhud mot ollonet.

Avlagring på penisen - vad ska jag göra?

Läsarfråga:

Hej!

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Jag har avlagringar på mitt penishuvud mellan huvud och förhud som jag haft i många år vad kan det vara? Går det att få bort? Torkar bort med blött toapapper.

Jonas Richthoff svarar:

Hej!

Du bör söka din distriktsläkare för att få konstatera om detta är svamp, lichen sklerosis som är en bindvävssjukdom. Den senare måste opereras bort. Den första behandlas med salva. Är det en skrovlig yta får man ta ett prov och skicka i väg på analys.

Vad är överrinningsinkontinens & vad gör man åt det? 

Läsarfråga: 

Vad menas med överrinningsinkontinens? Finns det någon lösning på problemet? Tycker inte att botox verkar vara det rätta ingreppet. Vad händer med njurarna när man inte får stopp på urinrinnandet. Har läst att det kan finnas en slags klämma att dra runt penisen. Vilket är bäst använda denna klämma eller låta urinen rinna, för jag får inget stopp. MVH NE Martinson

Jonas Richthoff svarar:

Hej!

Överrinningsinkontinens är en överfylld blåsa. Man bör kontrollera en cystometri för att konstatera om det finns någon kvarvarande funktion i blåsan. Om inte är det självtappning som gäller alternativt kateter. Du bör absolut uppsöka urolog för dessa bekymmer. Kan mycket väl bli njurinsufficiens om man inte får ut urinen ur blåsan, urinen stockar sig upp mot njurarna och kan ge allvarliga njurskador. Ultraljud njurar kan också vara av värde och Kreatinin (njurfunktionsprov).

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar 43 åringen 2023-10-17 13:34 (7 månader sen)

  Hej. Jag blev diagnostiserad med förstorad prostata redan när jag var 42 år. Läkarna gav mig då Tamsulosin då jag inte kunde tömma urin blåsan ordentligt. Men när jag äter dom försvinner mina spermier. Ingenting kommer ut vid orgasm. Jag hatar det. Fins det något man kan göra åt detta?

 • Avatar Tidigare användare 2019-08-29 18:58 (5 år sen)

  Hej
  JAg är en man på dryga 70 år- har inte haft samlag på 7 månader- men vid onani har jag fått utlösning i form av en brunaktig vätska - tunn- ej liknande sädesvätska.
  Vid kontakt med min läkare säger han att det går över- har inga andra problem.
  Äter antidrepressiva tabletter.
  Orolig.

 • Avatar Tidigare användare 2019-04-16 12:08 (5 år sen)

  Hej svårt att kissa svider efter urinprov inga bakterier mvh lasse

 • Avatar Tidigare användare 2019-02-9 22:48 (5 år sen)

  Hej!
  Har träffat en man sedan några månader tillbaka. Jag känner att hans penis luktar fisk …. ja innan vi ens haft samlag (utan kondom). Han är nyduschad men det gör ingen skillnad. Det har blivit ett problem då jag drar mig för ge oralsex. Har haft förhållanden tidigare och det har aldrig känts någon fisklukt om deras penisar. Vi är kollade för könssjukdomar. Lukten kommer inte från mig. Jag tycker om honom och så känslig fråga. Kan han ha någon infektion ändå? Tacksam för svar.
  Hälsningar
  BlåBlomma

 • Avatar Tidigare användare 2018-11-30 13:50 (5 år sen)

  Hej har ju prostatit.problem med kisseriet ett par ggr minst/ timmen.
  Samt ofta urinv.inflammation.får viss behandl.men fungerar dåligt.samt erektion sproblem sedan ett år eller mer.mvh Cenneth

 • Avatar Tidigare användare 2018-11-30 13:48 (5 år sen)

  Hej har ju prostatit.problem med kisseriet ett par ggr minst/ timmen.
  Samt ofta urinv.inflammation.får viss behandl.men fungerar dåligt.samt erektion sproblem sedan ett år eller mer.mvh Cenneth


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.