Fakta | Manlig hälsa

Frågor och svar om manlig hälsa 2009


Uppdaterad den: 2009-05-13
Författare: Stefan Arver, docent endokrinologi, Karolinska universitetssjukhuset, Solna

Annons

Onsdagen den 13 maj svarade Netdoktors expert Stefan Arver, docent inom endokrinologi vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, på besökarnas frågor om manlig hälsa. Läs Stefans svar från chatten&nbspnedan.&nbsp


Gäst2543: Min man har bukfetma. Han är inte överdrivet överviktig men han har en klassisk kagge som män i medelåldern kan ha. Han är nu 55 år, jobbar väldigt mycket och är alltid igång med diverse grejer. Nu har jag börjat bli orolig över att han kommer drabbas av någon hjärtsjukdom (hjärtinfarkt) om han inte börjat ta hand om sig bättre. Vad kan jag göra för att få han att ta bättre hand om sig själv? vill inte låta som någon morsa och det känns som ett känsligt ämne att säga att han måste banta.

Annons
Annons

Stefan Arver: Du är inne på rätt spår! Sedan gäller det att få med sig sin man på tåget. Börja med att mäta bukomfånget: definitionen på bukfetma är &gt 94 cm (vid navelhöjd), vid &gt102 cm finns en markant ökad risk för hjärtkärlsjukdom (föregånget av diabetes). Du antyder en hög arbetsintensitet och kanske en hög stressnivå, det är sådant som driver på ansamling av bukfett (mycket stresshormon). Det finns mycket att vinna på att ta reda på hur riskprofilen ser ut är blodfetterna höga? Är blodsockret normalt? är blodtrycket normalt? När bukfetman sätter sina avtryck på kroppsfunktioner brukar också erektionsförmågan svikta - ytterligare ett symtom som borde föranleda en konsultation hos doktorn.

Motionär: Hej! Jag är 64 år, tränat sedan jag var 14 och fått artros de senaste åren i axlarna. Blir jag skörare då vad gäller styrketräning? Vad orsakar artros? Kan testosteronvärde vara orsak? - har 28 i värde - har aldrig tagit några medel. Vad kan man göra åt det?

Annons
Annons

Stefan Arver: Artros är förslitning i en led. Om man skadat en led vid något tillfälle och fått en inte helt perfekt läkning kan det orsaka ökad förslitning (belastning) på vissa ställen i leden vilket leder till artros. På röntgen kan man se dessa ledförändingar. Testosteron har inget med detta att göra direkt och i synnerhet inte hos dig som har höga (men normala) nivåer av testosteron. Behandling: antiinflammationsläkemedel, sjukgymnastik då man tränar muskulaturen för att förbättra ledfunktionen så mycket som möjligt. I vissa situationer kan det vara aktuellt med operation (en av de vanligaste artrosoperationerna är höftledsoperation, då man sätter in en ny led).

vss04gfs: Har sedan en längre tid (det vill säga ett antal år) haft problem med trängningar nattetid. Får ofta gå upp fyra-fem ggr/natt för att kasta vatten. Var gång relativt små mängder, 25-50 ml/gång. Följden blir störd nattsömn. Gjorde en cystoskopi för ett antal år sedan (före 2000 nån gång) på urologen. Man fann inget malignt då, men prostatan var ngt förstorad. Har nu senaste tiden fått en lätt molande smärta i trakten av underlivet och mot rygg i samma område. Har inga läkemedel för närvarande.

Stefan Arver: Du har vad som kallas nedre urinvägssymtom (LUTS), Det kan ha att göra med prostata och urinflöde men även på andra mekanismer. Det är hög tid att gå tillbaka till din urolog och göra en ny undersökning. Det finns bra behandling att tillgå för dessa besvär. Både läkemedel och kirurgi finns att tillgå beroende på problemets orsak, man börjar nästan alltid med medicinsk behandling (tabletter). Viktigt att undersöka prostata ordentligt i denna situation.

DarkHour: För några år sedan fick jag jäkligt ont i pungen när jag var ute och spelade fotboll en tämligen kylig kväll. Sedan dess har den där smärtan kommit då och då, oftast som olägligast dessvärre. Till exempel precis innan jag ska till skolan på morgonen, när jag ska spela fotboll eller ifall jag är skitnödig. Själv trodde jag att det berodde på kylan men nu är jag lite osäker... Kan nämna att jag är 19 år och har genomgått en operation där man var tvungen o dra ner testiklarna då de inte "ramlat" ner.

Stefan Arver: Denna smärta har sannolikt med den operation du genomgått att göra. I vissa lägen kommer ärrvävnaden i kläm och då det är fullt med smärtnerver i testikeln blir man extra smärtkänslig. Om det bara är en kortvarig smärta är det inget farlig - men förstås obehagligt. Sitter smärtan i längre, mer än 15 min kan det handla om en åtstrypning av blodflödet till testikeln testikeln har snurrat runt och strypt blodflödet. Då skall man söka akut hjälp för att säkerställa att det inte är den orsaken.

Karlslund: Stefan! Jag går på bicalutamid (Casodex) sedan 2005 och har haft en stadig viktökning. Jämnt fördelad över kroppen, men det mesta på magen. Har du några goda råd utöver motion och begränsat kaloriintag?

Stefan Arver: Du behöver fortsätta med Casodexbehandlingen på grund av din sjukdom, och det går inte komma ifrån den hormonförändring som Casodex ger. Därmed återstår det som du redan är inne på: järndisciplin med kost och motion (det vill säga att röra på sig i alla sammanhang). Några fiffiga genvägar finns dessvärre inte, även om det utlovas från tid till annan.

Ejrob: Har sedan cirka 8 månader problem med att penis böjer sig vid erektion. Har läst om peyronies sjukdom och symptomen stämmer. Tycker att det blivit värre med tiden och jag känner smärta och det är svårt att genomföra samlag då jag är rädd att den skall vika sig. Vill helst inte genomgå någon operation då vad jag förstår det kan orsaka mer skada än nytta. Vad finns för andra alternativ? Tabletter? Alternativ behandling? Fungerar så kallade penissträckare? Eller kan det läkas av sig själv? Tacksam för svar.

Stefan Arver: Det låter som du ställt diagnosen helt korrekt. Sjukdomen kan gå över av sig själv och det finns ingen medicinsk behandling som fungerar. Operation görs om krökningen blir så stor att det inte går att genomföra samlag. Smärtan kan vara problematisk och svår att få bukt med, men vanliga smärtstilande kan provas.

Rådlösa hustrun: Jag funderar på om min man (42 år) kan ha fått testosteronbrist. Ingen sexlust alls längre, ofta trött (sover gärna middag på helgerna), lättirriterad, ingen större energi och initiativförmåga. Jag tror inte han har några morgonerektioner heller. När han var 17-18 år hade han påssjuka. Kan detta ha skadat testiklarna och kan effekten i så fall visa sig gradvis eller "bryta ut" långt senare? Vi har två barn, 9 och 6 år, så fertiliteten har ju fungerat ändå.


Stefan Arver: Hej det Du beskriver väcker definitivt tankarna på testosteronbrist och vid utredning av Din man bör mätning av testosteron i blod vara med bland de prover som tas. Det kan mycket väl finnas ett samband med påssjuka (om denna engagerade testiklarna) och en testosteronbrist som uppkommer 15-20 år senare.

Ludde: Hej Stefan. Jag är 26 år och upplever att jag börjar bli tunnhårig. Jag är rätt smal och äter inte speciellt varierad kost. Ingen i släkten är tunnhårig. Jag har hört att stress kan orsaka håravfall men jag tycker inte jag är stressad, förutom över det faktum att jag börjar bli tunnhårig. Har du något tips på vad jag kan göra för att behålla håret?

Stefan Arver: Det naturliga håravfallet för en man följer ett visst mönster: hårfästet vid tinningarna tunnas ut, hårfästet flyttar sig uppåt, håret vid virveln tunnas ut. Detta håravfall är inte koppla till någon annan sjukdom och är ett ärftligt betingat håravfall som beror på manligt könshormon. Håller man på att bli tunnhårig mer fläckvis eller tappar hår överallt på huvudet (och kanske även på kroppen) kan det handla om en sjukdomsbakgrund som går att behandla. Manligt håravfall kan bromsas med lokalbehandling (minoxidil) som gnids in i hårbotten eller med finasterid (tabletter som blockerar aktivering av manligt könshormon till den vassare varianten DT). Bägge behandlingarna kan ge biverkningar, tabletter leder till minskad sexuell funktion hos ca 5%. Denna effekt är dock övergånde. Stress, hormonrubbningar (sköldkörtelhormonbrist) näringssbrist och allvarliga sjukdomar kan orsaka håravfall.

Karlslund: Jag tror du är i den ålder då en orolig man kan få ta PSA-prov. Tycker du att screening eller information + eget initiativ är bäst i nuvarande kunskapsläge avseende prostatacancer? Tar du det själv?

Stefan Arver: Det var en personlig fråga och vi fattar alla olika beslut i den viktiga frågan. Själv kollar jag PSA och tror att det är bra att fånga en tumör tidigt. Problemet är svårigheten att skilja farliga tumörer från sådana som aldrig kommer att ställa till problem även om man bara låter den vara. Man utsätter sig för risken att bli behandlad i onödan och få problem av operation eller strålning till ingen nytta. Detta är en situation då screening inte är bra men däremot skall varje man som vill utan knot få ett PSA-värde testat och även en prostataundersökning. Följer man PSA år från år så ökar det diagnostiska värdet av undersökningen.

kedjan: Kedjan: Har jag uppfattat rätt när vi fått beskedet Gleason 3-4. Är det detsamma som Gleason 7? I så fall - operation eller strålning?

Stefan Arver: Ja, Gleason består av två siffervärden som man summerar. Gleason 7 är relativt högt och om man skall behandla det med strålning eller operation är ett val du måste göra tillsammans med din läkare. Ingen av metoderna är överlägsen den andra, man får ta sig en ordentlig funderare på vad man väljer.

Willy: Hej! Har drabbats av Peyronies sjukdom för drygt två år sedan. Finns det ingen hjälp att få någonstans? Urologerna jag konsulterat verkar ganska ointresserade, antagligen av det enkla skälet att dom har ganska svaga kunskaper om sjukdomen. Har inte så deformerat organ, men får riktigt ont emellanåt. Läkaren kunde bara rekommendera vanliga antiinflammatoriska mot detta. Sjukdomen knäcker mig psykiskt. 57 år, och i övrigt i mycket god form.

Stefan Arver: Peyronies sjukdom (ärrbildning i svällkropparna som gör att penis kroknar vid erektion) är en sjukdom som uppkommer utan att man säkert kan säga varför. Det är en ärrbildning och inflammation i svällkroppen eller bägge svällkropparna och kan kännas som en knöl i penis. Det finns ingen direkt botande behandling men man kan operera och klippa upp ärrbildningen så att penis blir rak igen. Spontan läkning är vanlig, men tar tid. Ibland kan Peyronies orsaka smärta, särskilt vid erektion, och det kan motivera operation även om inte krokigheten är särskilt störande. Man har provat massor med olika behandlingar, injektioner, tabletter med mera, men ingen terapi har varit framgångsrik tyvärr.

fortissimo: När man äter blodförtunnande mediciner, till exemepel trombyl, påverkar det erektionsförmågan något?

Stefan Arver: Trombyl ger ingen påverkan på erektionsförmågan på kort sikt men kan vara bra på längre sikt då det har en viss blodkärlsskyddande effekt (minskar risken för blodproppar).

Ulrik: Jag har alltid varit hyfsat smal och vältränad utan att behöva anstränga mig, men sedan jag fyllde 30 har jag börjat lägga på mig och det krävs massa jobb för att hålla mig i form. Har min ämnesomsättning plötsligt minskat, eller vad kan ha hänt?

Stefan Arver: Inte ovanlig historia, man tycker att det är lätt att hålla vikten till 30 eller 35 eller så och sedan börja kilona samlas. Det är ytterst sällan frågan om någon ändring av ämnesomsättnigen. Vanligen beror det på ett ändrat livsmönster, man sitter mer, går mindre och tappar då de små viktiga tillfällen då man i vardagen bränner kalorier. Att stå och arbeta ökar t ex förbränningen med kanske en ordentlig smörgås per dag jämfört med att sitta och arbeta. Det vill säga att små saker varje dag leder över tid till en hel del överviktskilon.

wally: Min son som är 18 år har förstorade bröstkörtlar, sedan mer än 2 år tillbaka. Detta medför en hel del psykiskt lidande för honom, vill inte visa sig för andra naken, har stora bylsiga T-shirts...
För ett år sedan träffade vi en barnläkare som sa att vi skulle vänta ett år och se. Året har gått och körtlarna är lika stora. Vad beror detta på? Vad kan man göra åt problemet?

Stefan Arver: Bröstkörtelförstoring (gynekomasti) är vanligt i puberteten och ungefär hälften av alla pojkar får någon grad av detta besvär. För de allra flesta försvinner det efter något år, några enstaka procent har det kvarstående efter 20 års ålder. Om man är överviktig lagras mer fett upp i bröstvävnaden och "brösten" blir större. Vid kvarstående problem kan man behöva åtgärda det hela med fettsugning eller plastikkirurgisk operation. Orsaken till tillväxten är lite obalans mellan testosteorn och östrogen under pubertetsstarten och då kan en östrogen (kvinnligt könshormon) dominera och ge brösttillväxt. När testosteronnivåerna stabiliserats går förändringen oftast bort.

calaka: Kan inkontines och erektionsproblem uppstå av att man äter Efexor?

Stefan Arver: Efexor är ett läkemedel som används för behandling av depression och ångest. Denna typ av läkemedel kan påverka sexuell lust, förmåga att få erektion och förmåga att få orgasm eller utlösning. Det kan också påverka urintömning (kissandet) men det är ovanligt.


Annons
Annons
Annons